KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapılır?

      KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapılır?

      KOSGEB’in girişimcilere yönelik yaptığı hibe ve destek kredilerinden daha bahsedilmişti. Peki bir girişimci hibe veya kredi desteği almak istediğinde ne yapması gerekir?

      KOSGEB tarafından girişimcilere verilen hibe desteği özellikle en fazla dikkat çeken destek olmuştur. Özellikle KOSGEB‘in girişimcilere özel verdiği geri ödemeli destekler nelerdir ve başvuruları nasıl yapılır?

      GERİ ÖDEMELİ DESTEK NE KADARDIR?

      Sabit yatırım desteği için KOSGEB girişimcilerine ne fazla 100 bin TL’ye kadar destek vermektedir. Bu yüksek limitli rakamdan da ülkemizin bölgelerine göre değişiklik yaptığı gibi bazı şartlarda verilebiliyor bu şartlar ise gazi olmak, şehit yakını olmak veya engelli olmak ve kadın olmak gibi şartlarda ise %90’ını kadar verilebilmektedir. Bu şartların dışında kalanlara ise %60 oranında bir faydalanma sağlanacaktır.

      GERİ ÖDEMELİ DESTEK NASIL ALINIR?

      Henüz faaliyete geçmemiş olan işletmeniz için en önce KOSGEB ile yola çıkmak gerekir.  KOSGEB ile yola çıkmak için ise ilk öncelik KOSGEB tarafından verilen ve her alanda şart koşulan uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmak gerekir. Eğitimlere katılmak da tek başına yeterli değildir eğitimlerinde %80’ine katılma zorunluluğu bulunuyor tüm bu eğitimlerin sonunda ise Girişimcilik Sertifikası olarak bir belge almanız gerekiyor. Tüm bu adımlar bitikten sonra ise işletmenizi kurabilirsiniz, işletmenizi kurduğunuz sırada yapılan tüm harcamalara ilişkin faturalar, eğitim sırasında öğretilenler baz alınarak işletmeye yönelik proje hazırlanması gerekecek. Hazırlanan bu proje ile birlikte KOSGEB’e sunum yapmak gerekir. Sunumu yapılan projenin kabulü ile birlikte artık hibe ve kredi noktasında girişimcilere hak doğmuş olur.

      KESİN ALINIR MI?

      KOSGEB’te hibe konusunda kesin kurallar var iken, geri ödemeli destek kredisi noktasında girişimciler çok fazla sorun yaşamamaktadır. Ancak burada esas kural bu paraların iş yeri için harcanıyor olması gerekir. Eğer iş yeri için harcama yapmadıysanız böyle bir destek almak mümkün değildir. Daha önce bu noktada fazla suistimal yaşandığı için KOSGEB kesin kurallar ve dikkatle çalışmaktadır. Faturası olmayan masraflar için KOSGEB’ten destek alınmamaktadır. Aynı zamanda işletme için bir makine alındıysa sektöre göre değişkenlik göstermekle birlikte belli süreye kadar makinenin satılmaması gerekir. Aynı zamanda KOSGEB desteği alan işletmelerin 2 yıl kapanmaması gerekmektedir.

      ÖNCE YAPILAN HARCAMALAR CEPTEN OLACAK

      Birçok kimse tarafından bilinen yanlışlardan birisi de kişilerin KOSGEB’ten alacakları para ile işlerini kuracaklarıdır. KOSGEB kişiler işletmelerini kurmadan asla vermiyor. Sadece işletmeyi kurmadan önce KOSGEB ile birlikte hareket etmek gerekir. Eğitimlerin katılıp, sertifikalar alınır, cebinizden para ile işletmeniz kurup sonrasında yaptığınız iş ile ilgili proje hazırlayıp KOSGEB’e sunarsınız ve proje onaydan geçtikten sonra kredi ve hibe için başvuruda bulunabilirsiniz. İş için yapılan harcamalara göre KOSGEB’in uygun gördüğü miktar kadar size destek sağlanır.

      KOSGEB GERİ ÖDEMESİZ DESTEK İMKANI SUNUYOR MU?

      KOSGEB tarafında verilen geri ödemesiz destek için makine ve teçhizat için 18 bin TL, işletme gideri için 30 bin TL, işletme Kuruluşu için 2 bin TL  destek olmak üzere toplamda 50 bin TL kadar hibe desteği verilmektedir.

      ETİKETLER: ,
      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.