Ev almak isteyenleri bekleyen yeni dönem

Ev alanları yakından ilgilendirecek bir dönem başlıyor. Ev alıp satacak herkesi yakından ilgilendiriyor. Gayrimenkul üzerinden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi yeniden değerlendirmeye alınıyor. Peki konutta vergilendirme nasıl yapılacak? Kimleri kapsıyor? Ne zaman başlayacak? İşte tüm detaylar…
Ülkemizde ilk kez yapılacak olan tapuya entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak. Yurtdışında da konu ile ilgili tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler için yeni dönem başlaması için işlem başladı. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde başvurulan alım satım değerinin belirlenmesi ve buna yönelik sistem devreye girecek. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi ile birlikte hareket edecek Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.
Taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyetlere ait bilgilerle birlikte tutulacak. Yine aynı şekilde konu ile ilgili yurtdışında da tapu kadastro ile ilgili temsilcilikler açılacak. Yani tapu ile ilgili işlemi olan kişiler Türkiye’ye gelmeden tapu işlemlerini bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerde halledebilecekler. Taşınmazların değerleri ise toplu değerleme yöntemi ile belirlenmiş olacak.
VERGİDE YENİLİK
Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı’na göre Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlendirilecek. Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler tasarrufun teşviki ve üretken alanlara yönlendirilmesini esas alacak şekilde gözden geçirilecek. Türkiye genelinde 60 milyonun üzerinde parsel, 35 milyonu bağımsız bölüm olmak üzere hisseli, müstakil tapu örnekleriyle birlikte 200 milyonun üzerinde tapu senedi bulunuyor. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye alınarak vergileme etkinleştirilecek.
Bu kapsamda ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli altyapıyı birlikte oluşturulacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak ve taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyet bilgileriyle tutulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023- 2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı’nı gelecek yıl tamamlayacak. Kayıt dışı ekonomiye ilişkin etki ve politika analizleri yapılacak. Makro ve sektörel düzeyde vergi açığının vergi türleri bazında hesaplanmasına ve makroekonomik gelişmelerin vergi açığına ilişkin etki ve politika analizleri gerçekleştirilecek. Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi sektörlere ilişkin sektörel risk analizi yapılmasına imkân sağlayacak şekilde geliştirilecek.