Borç transferi ve kredi yapılandırma

Kredi borcu olanlar veya kredi borcu yüzünden bütçeniz daralıyor gelir gider dengeniz bozuluyor ise mutlaka bu yazımızı okumalısınız. Borç transferi ne demek? Kredi yapılandırması için neler yapmak gerekir? Kredi yapılandırmasından kimler yararlanıyor? İşte tüm detaylar…
Borç transferi ve kredi yapılandırması birbirine çok benzeyen bankacılık faaliyetleri olsa bile arada ufak tefek farklar bulunuyor. Yeniden yapılandırma genellikle aynı banka üzerinden ödeme de zorluk yaşanan kredi yada kredi kartı borcu için banka ile iletişime geçilerek oluşturulan yeni bir ödeme planıdır.
KREDİ YAPILANDIRMA NEDİR?
Kredi yapılandırma ve borç transferi birbirine çok benzeyen iki bankacılık işlemidir. Ancak aralarında ufak da olsa farklar bulunuyor. Yeniden yapılandırma da aynı banka üzerinden çekilen kredi ya da kredi kartında ödeme güçlüğü yaşandığında banka ile iletişime girilerek yeniden oluşturulan ödeme planının hazırlanmasıdır. Borç transferinde ise durum bir ya da birden fazla banka da bulunan ve yeni ödeme de zorluk yaşanan borçların tek bir banka üzerinde toplanmasıdır.
Borç transferi çoğunlukla kredi kartı ve kredi borçlarında uygulanırken, yeniden yapılandırmada bu durum konut kredisi borçlarında uygulanıyor.
YENİDEN YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?
Konut kredisinde yeniden yapılandırmaya giderken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor.
- Ödenmekte olan taksit tutarı
- Kalan borç miktarı
- Toplam kredi maliyeti
- Faiz oranları arasındaki fark
Bu noktalara dikkat ederek yapılacak bir hesaplama sonrası yapılandırma yapmanın gerekliliğine karar verilir.
Tüm bunlara ek olarak aynı banka üzerinden de yapılandırma işlemi yapılabilir. Borçlar ödenmedi takdirde bankalar tarafından yapılandırma işlemi açıktır. Böylece hem bankalar alacaklarını tahsil ederler hem de daha küçük ödeme miktarları ile bütçe çok zora girmeden ödemeler zamanında yapılmış olur.
Tabi bu işlemden yararlanmanın bir maliyeti de oluyor. Farklı faiz oranları ile birlikte gerekirse uzatılmış vadeler kullanmak toplam ödeme miktarının artması demektir.
BORÇ TRANSFERİ NASIL YAPILIR?
Borç transferi ile birlikte aslında yapılmak istenen birkaç bankaya dağılmış olan borçları tek bir banka üzerinden toplamaktır. Eğer kişinin farklı ödeme zamanlarında olan ve bütçeyi zorlayan kredi ya da kredi kartı borçları var ise bu seçenekten yararlanabilir.
Transfer sırasında borçların aktarıldığı bankadan alınan destek ile mevcut borçlar kapatılır. Bununla birlikte taksitler tek bir günde be belli bir miktarda ödenmiş olur. Tabi ki bu durum toplam ödenecek miktarın değişmesine neden olacaktır.