Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

Elektrik faturalarının yüksekliği herkesin temel sorunlarından biri ancak bazı tedbirler alarak bu rakamları ciddi oranda düşürmekte mümkün. Peki elektrik faturasında düşüşü elde etmek için nelere dikkat etmek gerekir? İşte detaylar…
Birkaç ufak değişiklikle faturaları daha az ödemek mümkün. Evde tüm beyaz eşyalar (çamaşır makinesi, şarj cihazları, bulaşık makinesi, televizyon) bunların nerdeyse hepsi kapalı ya da bekleme durumunda. Bu durumdayken kullanılmıyor olması elektrik harcanmadığı anlamına gelmez.
Evde prize takılı olarak duran çalışmayan elektronik cihazların elektrik harcadığı biliniyor. Ütü, televizyon, saç kurutma makinesi özellikle de fişe boş yere takılan şarj adaptörleri bile cebinizden yılda yüzlerce liranın çıkmasına neden oluyor. Bu yüzden iş bittiğinde fişi prizden çıkarmak en akıllıca hareket olacaktır.
Uzmanlar konu ile ilgili tüketilen elektriğin ortalama yüzde 25’inin evlerde tüketildiğini, buna bağlı olarak da son yıllarda çalışmasa bile prizde takılı olan cihazların gereksiz enerji sarfiyatı yaptığını ifade ediyor.
Şu anda yapılan çalışmalar gösteriyor ki yüzde 5’lik bir tüketimin prizlerde bırakılan cihazlardan kaynaklandığı gösteriliyor.
Aydınlatma da tasarruf için uzun zamandır kullanılan LED ampuller tercih edilebilir. Evdeki aydınlatma gereçlerinin ona dönüştürülmesi, bütün cihazların özellikle enerji verimli sınıflarının yüksek, düşük sarfiyat yapan cihazlardan seçilmesi yararlı olacaktır. Eski model elektrik cihazlarının harcadığı elektrik gözden kaçmamalıdır. Buzdolabı ve klimaların yaz kış ayarlarının yapılması tasarruf açısından oldukça önemlidir. Yine günlük alınacak ufak tedbirlerden birisi de nemi alınmış saçı kurutmak ve ütü yaparken bitmesine yakın 5 dakika kala fişten çekilmesi alınacak küçük tedbirlerden bir kaçıdır.
FATURADA YARIYA DÜŞÜŞ İÇİN BUNLARA DİKKAT!
4 kişilik bir aile aylık olarak 230 kilovatsaat enerji sarfiyatının öngörüldüğüne işaret eden, dikkat edildiği takdirde belli tedbirler alınarak 110 kilovatsaate kadar inebileceği belirtiliyor bu da 230 kilovatsaat yılda ortalama 2 bin 500 liralık bir bedel iken bu önlemlerle birlikte tüketim 1200 TL’ye kadar düştü.