2021 Antep fıstığı fiyatları

      10.09.2021
      2021 Antep fıstığı fiyatları

      Tarladan 28 ile 33 TL arası farkla alınan Antep fıstığının işlemden geçtikten sonra üreticiye çok yüksek rakamla satılığını ifade eden Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konu ile  ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Peki üreticiden ucuza alınıp tüketiciye ne kadar satılıyor? İşte Antep fıstığının fiyat değişimi…

      Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yeşil altını olarak nitelendirilen Antep fıstığı iklim değişikliği ve yok yılı olmasına bağlı olarak rekolte düşüşünü yaşıyor.

      Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, üreticiden 28 TL ile 33 TL arası bir rakama alınan Antep Fıstığının işlendikten sonra tüketiciye 120 TL gibi bir rakama satıldığını ifade etti. Bölgede bulunan fahiş fiyatların önüne geçmek için Toprak Mahsulleri Ofisinin olaya el atarak alım yapması gerektiğini vurguladı.

      İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

      Şehirde meydana gelen iklim değişikliği ve yok yılı olmasına bağlı olarak Antep fıstığında rekolte düşüş yaşandığını belirten Çolak, 42 milyon fıstık ağacı bulunun şehirde boz fıstığın kilogram fiyatının 18 ile 22 TL arası olduğunu ben fıstığın ise 28 ile 33 TL arasında olduğunu ifade etti.  Ancak ben fıstığın tesislerde işlenmesinin ardından tüketiciye 120 TL gibi yüksek fiyatlara satıldığını ifade etti. Normal şartlarda işlenmiş ben fıstığının tüketiciye satış fiyatının 70 ile 80 TL arasında olması gerektiğini belirtti.

      Çolak sözlerine şu şekilde devam etti; “Boz fıstık, ilk hasat döneminde 18-22 lira arasında alıcılara satıldı. Ben fıstık olarak ise şu anda 28-33 lira arasında fiyatla alıcı bulmaktadır. Bu fiyattan satılan fıstık, az bir işlem gördükten sonra tüketicinin masasına 120 liradan ulaştı. Fiyatların bu denli yüksek olmaması lazım. Kuruduktan sonra fıstıkta ister istemez kilogram olarak azalmalar oluyor. Kuruması ve kabuğunun çıkmasıyla yüzde 40 ile 60 arasında ağırlığını kaybeden fıstık ortalama 70-80 lira gibi bir fiyattan satılması gerekirken, bu rakam 120 liraları görüyor”

      YOK YILI

      Bu sene ürünün az olması nedeni ile çiftçiler arasında yok yılı olarak geçtiğini ifade eden Çolak, diğer yok yıllara göre bu sene kuraklığında etkili olmasına bağlı olarak rekoltenin çok daha aşağı seviyelerde olacağını belirtti.

      Normal zaman diliminde yok yıllarında yüzde 30 ile yüzde 40 seviyelerinde hasadın yapıldığını ancak bu sene durumunda daha da aşağıda geldiğini yüzde 25’e kadar düştüğünü söyledi.

      Konu ile ilgili TMO alıp yapıp bir taban fiyat belirlemesinin hem çiftçi için hem de tüketici için ço daha faydalı olacağını dile getirdi.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.