Ev sahibi istediği oranda kiraya zam yapabilir mi?

      11.08.2021
      Ev sahibi istediği oranda kiraya zam yapabilir mi?

      Büyük şehirlerde kira oranları rekor seviyede yükselişe geçti. Ev sahipleri de eski kiracılarını çıkarıp 2 veya 3 katına başka birine kiraya verme düşüncesine girebiliyor. Peki kiracının sözleşmesi bitmeden çıkarma mümkün mü? Ev sahibi kirayı kendi istediği rakama çıkarabilir mi?

      Kira sözleşmesinde yapılacak artık bir önceki senekinin TÜFE ortalaması ile sınırlandırılması 1 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Yasa) uyarınca yer almıştır.

      Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 344. Maddesi Torba Yasa’nın 56. Maddesi değiştirilmiştir.

      Buna bağlı olarak; taşınmaz kira sözleşmelerinde, kira artış oranlarının en fazla bir önceki yıl TÜFE ortalaması miktarında olmasına karar verilmiştir.

      Ancak taraflar bu orandan daha düşük bir oranda artışa karar verdilerse kira artışı bu oranda yapılacaktır.

      BORÇLAR KANUNU 344. MADDESİ

      Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.

      Bu kanun aynı zamanda 1 yıldan daha uzun kira sözleşmeleri için de geçerli olur. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

      SÖZLEŞME DOLMADAN VE HAKLI GEREKÇE YOKSA KİRACI ÇIKARILAMAZ

      Sözleşme sona ermeden kiracının evden çıkarılması söz konusu değildir. Ev sahibinin kiracıyı çıkarabilmesi için haklı nedenlerinin olması gerekir. Ev sahibi kafasına göre herhangi bir gerekçesi olmadan kiracıyı çıkaramaz.

      Bu gerekçelerin en önemlisi kiracının kira ödemelerini yapmadığı için temerrüde düşmesi ve sonunda tahliye davası açılması geliyor.

      Kiracıya notere gidilerek 30 gün süre verilen bir ihtar gönderilir.

      Bu süre sona erdikten sonra eğer hala ödeme yapmıyorsa tahliye davası ya da icra takibi yolu ile yapılacak olan takip sonunda icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.

      Bunun dışında sözleşmesi dolmayan kiracıyı herhangi bir gerekçe olmaksızın ev sahibi kafasına göre çıkaramaz.

      ETİKETLER:
      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.