Kısa çalışma ödeneği sona mı erdi?

      01.07.2021
      Kısa çalışma ödeneği sona mı erdi?

      30 Haziran tarihi ile birlikte kısa çalışma ödeneği sona erdi. Temmuz ayında vatandaşların son kez hesaplarına yatacak olan kısa çalışma ödeneğinin uzatılıp uzatılmayacağı gerek iş verenler tarafından gerekse işçiler tarafından büyük merak konusu olmaya devam ediyor. Kısa çalışma ödeneğinin sonra ermesi ile birlikte çalışanlar normal çalışma düzenine geri geçecek.

      Kısa çalışma ödeneğinde maaşın bir kısmını iş veren yerine İşsizlik Fonu tarafından karşılanıyordu. Bu çalışma işsizlik oranlarında meydana gelecek büyük artışı frenlerken kısa çalışma ödeneğinin 30 Hazirandan itibaren sona ermesi ile birlikte büyük bir işsizlik oranının ortaya çıkacağı korkusu iş dünyasında yer alıyor. Sendikalar ve iş dünyası kısa çalışma ödeneğinin uzatılması ile ilgili çağrıda bulunuyor.

      KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZADI MI?

      Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte istihdam kaybının önüne geçmek için Nisan 2020 tarihinde ile hayata geçirilen kısa çalışma ödeneği uygulaması ilk olarak 31 Mart tarihinde sona ermişti ancak alınan kararla birlikte bu düzenleme tekrar 30 Haziran’a kadar yeniden uzatıldı.

      Kısa çalışma ödeneği Ocak ayında yapılan zamla birlikte asgari ücret alan bir çalışan için 2 bin 530 TL iken, en yüksek miktar ise 5 bin 325 TL olmuştu.

      MİLYONLARCA ÇALIŞAN İŞSİZ KALABİLİR

      Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre kısa çalışma ödeneğinden faydalanan çalışan sayısının sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu, ücretsiz izin desteğinden faydalanan kişi sayısının ise 2 milyon 600 bin olduğunu ifade ediyor. 1 temmuz tarihi ile birlikte milyonlarca çalışan kişinin sokağa atılma tehlikesi yaşayacağı vurgulanıyor.

      Pandemi sürecinde büyük zorluk yaşayan pek çok işletmenin 1 temmuz ile birlikte çalışanların sigorta ve primleri yatır denildiğinde bunun yapamayacağını belirten uzmanlar, bu tarihle birlikte pek çok kimsenin de işsiz kalacağını vurguluyor.

      Kısa çalışma ödeneğinde çalışanları sigorta günlerinin eksik yatırıldığını, ücretsiz izin desteğinde ise hiç sigorta primi yatırılmadığı için 1 Temmuzdan itibaren iş feshi yapılan çalışanların işsizlik maaşından faydalanmak için gerekli olan 3 yılda 600 gün prim koşulunu da sağlayamayacakları için işsizlik maaşından mahrum kalacaklar.

      Uzmanlar hem ücretsiz izin desteğinin hem de kısa çalışma ödeneğinin bir süre daha devam etmesi gerektiğini ifade ediyor.

      Pek çok işletmenin belini doğrultamadığı için özellikle de hizmet sektörünün ciddi zarar gördüğü göz önüne alındığında ciddi bir işsizlik oranının ortaya çıkacağı bekleniyor. Konu ile ilgili bir açıklama henüz yetkili isimler tarafından yapılmış değil. Son alınan karara göre 30 Haziran itibari ile kısa çalışma ödeneği sona erdi. Kısa çalışma ödeneği ya da ücretsiz izin destekleri ile ilgili bir gelişme olması durumunda haberlerimizde yer alacak.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.