Özel okulların zam oranları ne kadar oldu?

Koronavirüs salgını dolayısıyla yaklaşık 2 yıldır okullarda eğitimler online olarak verilmektedir. 2021-2022 Eğitim – Öğretim yılının yüz yüze olması planlanıyor. Yeni eğitim öğretim yılına ilişkin özel okulların zam tutarları da belirlendi.
2021 – 2022 Eğitim Öğretim yılında artık eğitimlerin yüz yüze yapılması planlanıyor. Bununla birlikte çocuğunu özel okula gönderen milyonlarca velinin gözü, yeni eğitim öğretim yılında özel okullarda ne kadar zam yapılacağına çevrildi. Özel okulların yeni eğitim yılına ilişkin tavan zam oranları belli oldu. Peki, özel okul tavan zam oranları ne kadar oldu? İşte konuya dair detaylar…
2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKULLARIN ZAM ORANLARI NE KADAR?
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgını, eğitim başta olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Koronavirüs nedeniyle okullar kapatılırken, eğitimlere online olarak devam edildi. Bu dönemde yeni sistemler geliştirilerek eğitimler internet ya da televizyon üzerinden verilmeye devam edildi.
Koronavirüsten özel okullar da nasibini aldı. Yılbaşında özel okullara para yatıran velilere, alınmayan hizmetlerin paraları iade edildi. 2021-2022 eğitim öğretim sezonunda yüz yüze eğitime geçilmesi planlanırken, eğitim sezonu için yeni tarifeler belirlendi. Yeni sezonda özel okullarda en yüksek zam oranı yüzde 24.72 olacak.
Bununla birlikte, Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, CNN Türk ekranlarında verdiği demeçte, özel okulların yeni eğitim sezonunda yüzde 15 ile 20 arasında zam yapacağı açıkladı.
TÜRKİYE ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZAFER ÖZTÜRK’ÜN AÇIKLAMASI
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, koronavirüs sürecinde eğitim öğretime ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada, kayıt dönemlerinin başladığını ve hiç kimsenin istemediği bir sürece girildiğini, eğitimin de bu süreçten olumsuz etkilendiğini belirten Öztürk, özel okulların bu konuda önemli adımlar attığını, Mart ayı itibariyle gelen kapanma ile birlikte online eğitim süreçlerine geçtiklerini söyledi.
Online eğitimin özel okullar tarafından çok iyi icra edildiğini, bu süreçte ücret iadelerinin tartışıldığını ve verilmeyen hizmetler konusunda gerekli tutumu sergilediklerinin altını çizen Öztürk, yemek ve servis iadesinin derneğe bağlı özel okullar tarafından sağlandığını, 5580 sayılı yasada pandeminin ilk günlerinde verilen online eğitimin normal eğitim yerine geçeceğinin belirtildiğini ve verilmeyen eğitimlerden bazı iadelerin yapıldığını ifade etti.
Hizmet sektörü olduklarını ve buna bağlı olarak öğretmen ve çalışanlarının olduğunu, bunun da yüzde 60 ila 65’e varan rakamlara tekabül ettiğini söyleyen Öztürk, yasaklar dolayısıyla öğretmen çıkarmanın söz konusu olmadığını, sözleşmelerini yenilediklerini ancak kapanan okulların olduğunu ve buna rağmen online eğitimde yüzde 83 başarı sağladıklarını belirtti.
Servis araçlarının ücretlerine dair de açıklamada bulunan Öztürk, bazı özel okulların tahsilat işini okullara bıraktığını, onların da bu işi taşerona teslim ettiklerini ancak bunun çok yanlış olduğunu söylüyor. Öztürk, velilerin mutlaka hukuki anlamda bunun peşine düşmeleri gerektiğini söylüyor.
ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
Özel Okul ücretleri, okulların bütçelerine göre hesaplanır. Belli bir formül vardır ve bu formülün dışına çıkılmaz. Özel okulların Mayıs’ın sonuna kadar fiyatlarını açıklamak zorunda olduklarını belirten Öztürk, okulların yüzde 32’nin üzerinde zam yapma haklarının olduğunu ancak Bakanlığın erken kayıt fırsatında yüzde 24.72 gibi bir rakam belirlediğini söyledi. Şu an itibarıyla tüm işlerin e-okul sistemi üzerinden yürüdüğünü belirten Öztürk, ateşin herkesin evine düştüğünü, ailelerin burslu taleplerinin olduğunu ve velileri kaybetmek istemedikleri için yüzde 15 ile 20 arasında bir zam yapacaklarını söyledi.
İSTANBUL SERVİS ARAÇLARI DERNEĞİ BAŞKANI HAMZA ÖZTÜRK’ÜN AÇIKLAMALARI
Pandemi döneminde servisçilerin yaşadıkları olumsuzluklara dair açıklamada bulunan İstanbul Servis Araçları Derneği Başkanı Hamza Öztürk, en çok mağdur olan esnaf topluluğunun servisçiler olduğunu, okullarda ciddi manada çalışamadıklarını ve para verilecek denip verilmediğini belirterek, velilerden para toplandığını ancak servisçiye verilmediğini söyledi. Servisçinin işini yaptığını ancak parayı başkasının kazandığına dikkat çeken Öztürk, özel okullarda toplanan servis ücretlerinin araç sahibi ya da şoförlere verilmediğini söyledi.
Servisçilere ödeme yapılmamasının sebebinin, ellerinde belli bir sözleşme olduğunu, bu sözleşme kapsamında para ödenirse servisçinin öndeki aylarda okulların açılması durumunda işe gelmeyeceklerini düşündüklerini ve bunun için kendilerinde teminat tuttuklarını söyledi.
Yeni yıl servis ücretleri, Ağustos ayında yapılacak UKOME’de belli olacak.