Marmara Denizi’nde ne kadar misülaj temizlendi?

      19.06.2021
      Marmara Denizi’nde ne kadar misülaj temizlendi?

      Marmara Denizi, son bir aydır çevre felaketiyle karşı karşıya kaldı. Özellikle kıyı kesimler başta olmak üzere hemen hemen tüm Marmara Denizi misülaj denilen deniz salyasıyla kaplandı. Uzmanlara göre denizde oluşan salyanın sebebi ise aşırı kirlilik olarak gösteriliyor.

      Marmara Denizi’ni kaplayan ve denizdeki oksijen seviyesini azaltarak canlı yaşamına oldukça zarar vermeye başlayan misülajı temizleme çalışmaları hızla devam ediyor. Bir yandan misülajın oluşma sebepleri ve bunun nasıl ortadan kaldırılacağına yönelik çalışmalar sürerken, diğer yandan da deniz yüzeyindeki misülajın temizlenmesine devam ediliyor. Peki, Marmara Denizi’nden ne kadar misülaj temizlendi? Misülajın oluşma sebepleri neler? Marmara Denizi misülajdan tamamen ne zaman temizlenecek? İşte konuya dair detaylar…

      Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında başlatılan temizlik seferberliğine ilişkin çalışmaların detaylarına dair açıklamada bulundu. Bakan Kurum Twitter’dan yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’ndeki misülaj temizliğine ara vermeden ve her gün daha da yoğunlaşarak çalışmaya devam ettiklerini belirterek, misülaj temizliğinin 11’inci gününde de 356 metreküp misülaj toplandığını söyledi.

      MARMARA DENİZİ’NDEN NE KADAR MİSÜLAJ TOPLANDI?

      Misülaj temizliğinin 11’inci gününde 356 metreküp ile toplamda 4 bin 202 metreküp misülajı temizlendiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplanan misülajın düzenli depolama sahalarına gönderildiği söyledi.

      MARMARA DENİZİ’NDE OKSİJEN SEVİYESİ ARTIRILACAK

      Marmara Denizi’nin temizliğinde sahada 1.550 kişiyle çalışıldığını kaydeden Bakan Kurum, İstanbul Üniversitesi ile organik bakteriyle deniz yüzeyindeki misülajın ayrışmasına dair çalışma yürüttüklerini ve bu kapsamda Salı günü Marmara Denizi’nin iki yerinde oksijen seviyesini artıracak projeyi başlatacaklarını söyledi.
      “Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı” çerçevesinde, sahada gece gündüz demeden el birliğiyle çalıştıklarının altını çizen Bakan Kurum, “Marmara Hepimizin” anlayışıyla hareket ettiklerini de sözlerine ekledi.

      MİSÜLAJ VEYA DENİZ SALYASI NEDİR?

      İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Muharrem Balcı, misülaj veya deniz salyasını şu şekilde tanımlıyor: “Deniz salyası, deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Bu organik bileşikler suyla temas ettiklerinde şişiyor, gözle görünür hale geliyor ve deniz salyası oluşuyor. Deniz salyasının oluşması için bazı özel koşullara ihtiyaç vardır. Bu özel koşullar için yüksek derece de azot ve fosfat girdisi ve su sıcaklığına ihtiyaç vardır” diye tanımlıyor.

      Prof. Dr. Mustafa Sarı ise misülajı şu şekilde tanımlıyor: “Denizde fitoplankton grupları dediğimiz mikro alpler var. Bunların aşırı çoğalması sonucu ortamda stres koşulları vuku buluyor. Bu durumda da ekstrem şartlarda misülaj dediğimiz mukus salgılıyorlar. Bu sümüklü ve şeffaf organik yapıda bir madde. İlk salgıladığı zaman bu halde değil. Misülaj, mikro organizmalar için çok uygun bir üreme, gelişme, beslenme ortamı. Bu yüzden fitoplankton grupları tarafından bu salgılandığında hemen ortamda bulunan bakteriler, virüsler ve diğer mikro organizmalar kümelenmeye başlıyor. Böylelikle oluşum süreci tamamlanıyor. Ve denizin içinde sümüksü deniz salyası metrelerce uzayıp gidiyor. Bir tül gibi denizin içini sarmaya başlıyor.” diye ifade ediyor.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.