Yıllık 100 bin TL kazandırıyor! Yaban mersini nedir? Nasıl yetiştirilir?

      15.06.2021
      Yıllık 100 bin TL kazandırıyor! Yaban mersini nedir? Nasıl yetiştirilir?

      Ülkemizde pek çok girişimci, farklı iş fikirlerine yatırım yaparak hem kendi işinin sahibi olmak hem de geçimini bu işten sağlamak istiyor. Bu kapsamda hangi iş kollarında daha az masraf yaparak daha fazla kazanç elde edebileceğini araştırıyor. Son yıllarda üreticisine oldukça fazla kazançlar bırakan yaban mersini yetiştiriciliği girişimcilerin gözdesi olma yolunda hızla ilerliyor.

      Ülkemizde işsizliğin giderek arttığı bu dönemde birçok girişimci hem kendi işinin sahibi olmak hem ülke ekonomisine katkı sunmak hem de istihdama katkı sağlamak amacıyla Yaban Mersini yetiştiriciliği işine giriyor. Trabzon’da yaşayan ve yaban mersini yetiştiriciliği yapan İlyas Kumbasar da bu girişimcilerden biri. Peki, yaban mersini nedir? Yaban mersini nasıl yetiştirilir? Yaban mersini yetiştiriciliği karlı mı? İşte konuya dair tüm detaylar…

      YABAN MERSİNİ NEDİR?

      Latince adı Vaccinium olan Yaban Mersini, ülkemizde maviyemiş olarak da bilinmektedir. Ayrıca yetiştirildiği yöreye göre Likapa, ligarba, morsivit, ayı üzümü, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle de bilinmektedir.
      Anavatanı Kuzey Amerika olan Maviyemiş veya Yaban mersini, ılıman iklim kuşağına adapte olmuş ender tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Dünyada çok geniş bir pazara sahip olan bu yemiş türü, taze veya kurutularak tüketilebildiği gibi işlenerek marmelat, şurup ve reçel şeklinde de tüketilebilmektedir.
      Yaban mersininin Türkiye’de yayılış gösteren 4 türü vardır.

      Bunlar;
      1- Yüksek boylu çalıdaki yaban mersini (Vaccinium corymbosum),
      2- Alçak boylu çalı formunda yaban mersini (Vaccinium angustifolium),
      3- Alçak çatılı maviyemiş (Vaccinium myrtilloides),
      4- Tavşan gözü (Vaccinium ashei) olarak sıralanıyor.
      Türkiye’de yayılış gösteren bu 4 yemiş türü, ülkenin farklı bölgelerinde ve farklı illerinde yetiştirilmekte veya doğada kendiliğinden yetişmektedir. İşte yetiştiği bölge ve iller:
      1- Karadeniz Bölgesi: Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak, Bolu, Bartın ve Düzce,
      2- Marmara Bölgesi: Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Kırklareli, Bursa ve Balıkesir,
      3- Doğu Anadolu Bölgesi: Erzurum, Şenkaya ve Ardahan gibi illerde yetişir.

      Yaban mersininin babani çeşitleri ise genellikle Ormangülü, Kızılağaç, Kayın, Çam, Göknar ve Ardıç gibi ağaç ve çalı formlu bitkilerin altlarında, asidik habitatlarda yetiştiği gözlenmektedir.

      YABAN MERSİNİ YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

      Karadeniz Bölgesi’nde genellikle Çay ve Fındık yetiştiriciliği yapılır. Bununla birlikte son yıllarda ek gelir olması amacıyla deneme üretimleri yapılan ve yörede “Maviyemiş” olarak da bilinen Yaban Mersini olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bu ürünün ekim alanlarının çoğaltılması için çalışmalar da başlatıldı.

      Yaban Mersini, sonbahar sonunda veya ilkbahar başında 30 ile 40 cm derinliğinde çukurlara dikilir. Ekinlerin kökleri ince olduğu için dikim sonrası mutlaka sulanması gerekiyor. Bitki dikildikten sonra etrafına 10 ila 15 cm kalınlığında malç serilir. Bitkinin dikimi yapılmadan önce de toprağın 1 sene öncesinden hazırlanması öneriliyor. pH değeri dengelenmesi için dikimden en az 6 ay kadar önce kükürt uygulamasının tamamlanması gerekiyor.
      Dikim sırasında sıra üzerinde 1 ile 1,5 metre, sıra arasında ise 1,5 ile 3 metre mesafe bırakılması gerekiyor.

      YABAN MERSİNİ FİYATLARI NE KADAR?

      Trabzon’da 1 dönüm arazide Yaban Mersini üretimi yapan İlyas Kumbasar, yılda yaklaşık 100 bin lira gelir elde etmeye başladığını söylüyor. Çiftçi İlyas Kumbasar, açıklamasında 1 ağaçtan ortalama 10 kilo meyve çıktığını, kilosunun da piyasada 25 ile 50 lira arasında alıcı bulduğunu ve hatta marketlerde 80 liraya kadar bile satılabildiğini söylüyor. Yılda bir defa ürün veren yaban mersininin hasadı Haziran ayının ortalarında yapılmaya başlıyor. Kazancı yüksek ve hasadı kolay olduğu için oldukça da fazla tercih edilmeye başlamış.

      YABAN MERSİNİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KARLI MI?

      Trabzon ilinde üreticiliğini yapan Çiftçi İlyas Kumbasar, tek ağacın yaklaşık 10 kilo meyve verdiğini, kilosunun da piyasada en düşük 25 ile 50 lira arasında satılabildiğini hatta marketlerde 80 liraya kadar satıldığını söylüyor. Özellikle Doğu Karedeniz Bölgesi’nin üretim için çok uygun olduğunu belirten Kumbasar, bitkinin marmelat, reçel, kuru ve yaş meyve olarak çok amaçlı şekilde kullanıldığını söylüyor.

      Likarba, maviyemiş veya yaban mersini yetiştirmenin zor olmadığını, yılda 1-2 kez bakım yapmanın yeterli olduğunu ve toplanmasının ise 1 ay sürdüğünü belirten Kumbasar, parası iyi olduğu için toplamasının da insanı pek yormadığını ifade ediyor. İlk başta küçük bir iş olarak girdiğini ancak devamında işi büyüterek devam ettiğini söyleyen Kumbasar, kazancının çok fazla olduğunu ve 1 dönüm bahçenin yılda ortalama 100 bin lira gelir sağladığını ifade ediyor.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.