Çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Çilek yetiştiriciliği karlı mı? Devlet teşviki var mı?

      25.05.2021
      Çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Çilek yetiştiriciliği karlı mı? Devlet teşviki var mı?

      Ülkemizde pek çok girişimci, farklı iş fikirlerine yatırım yapıp kendi işinin sahibi olmak istiyor. Bu kapsamda hangi iş kollarında daha az masrafla daha fazla kazanç sağlayabileceğini araştırıyor. Son yıllardan en çok tercih edilen iş kollarından birisi de çilek yetiştiriciliği.

      Binlerce girişimci hem kendi işini kurmak hem de ülke ekonomisine ve istihdama katkı sunmak amacıyla çilek yetiştiriciliği işine giriyor. Ancak üretim tesisi için gerekli ekipmanı ve finansmanı olmayan girişimciler, çilek yetiştiriciliğinin karşı olup olmadığını, çilek yetiştiriciliğine devlet teşvikinin olup olmadığını merak ediyor. Peki, çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Çilek yetiştiriciliği karlı mı? Çilek yetiştiriciliğine devlet teşviki var mı? İşte konuya dair tüm detaylar…

      ÇİLEK NEDİR?

      Gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsi olan Çilek, bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır. Tohumları meyvenin üzerinde bulunur ve bu yönüyle diğer meyvelerden ayrılan bir özelliğe sahiptir. Çünkü çoğu meyvenin tohumu içinde bulunmaktadır.
      Çilek taze olarak tüketilebileceği gibi işlemden geçirilerek farklı türde yiyecekler oluşturularak da tüketilebilir. Bunları; marmelat, reçel, pasta süsü, şekerleme ve aromatik meyve gibi farklı türlerde sıralamak mümkündür.
      Çileğin dünya üzerinde 20’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte çeşitli melezler ve kültüvarları da bulunur. Dünya genelinde ticari olarak en çok tüketilen çilekler ise bahçe çileği olarak da adlandırılan Fragaria çeşididir.

      ÇİLEK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

      Halihazırda yetiştiriciliği yapılan ve farklı alternatifler oluşturan çilek çeşitleri aşağıdaki gibidir:

      • Aliso: Taneleri iri ve sert etlidir. Verimi yüksek, orta dereceli tada sahip, bitkisi kuvvetli ve meyvenin saptan kopması oldukça kolaydır. Erken ve sera yetiştiriciliğine uygundur.

      • Tioga: orta erkenci yetiştiriciliğe uygun olan bu çeşit, iri meyveli, verimi yüksek, eti sert yapıdadır. Tat kalitesi orta derecededir. Derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygundur. Taşımaya dayanıklı ve tüm bölgelerde yetiştirilebilir.

      • Pocahontas: Erken ve orta mevsim yetiştiriciliğine uygundur. Dondurmaya ve sanayiye uygun olan bu çeşit, orta kalitede tada sahiptir ve meyve eti sert bir yapıya sahiptir. Sarılığa dayanıklı ve meyve çürüklüğüne karşı k-hassastır. Yine yetiştiriciliği de tüm bölgelerde yapılır.

      • Yalova 9: Aliso ve Arnavutköy melezi olarak bilinir. Erkenci dönem ve sera yetiştiriciliğine uygundur. Akdeniz Bölgesi için önerilmektedir. İyi derece tada sahip, sert yapılı ve verimliliği yüksektir.

      • Balcalı 1: Uzun boylu ve konik bir yapıya sahip olan bu çeşit, koyu kırmızı renklidir. Meyve eti serttir ve meyvenin saptan kopması zordur. Sarılığa duyarlı ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması iyi sofralık bir çeşittir. Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur. Ayrıca verimi de yüksektir.

      • Diğer çilek çeşitleri de şu şekildedir: Yalova 15, Yalova 104, Balcalı 2, Balcalı 3, Balcalı 4, Douglas, Dana, Brio, 216, Pajaro, Chandler, Selva, Red Chief, Hoeoye ve Lester.

      ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

      Çilek yetiştiriciliğine başlamadan önce, hangi bölgede üretim yapılacağı, toprak üretim mi sera üretimimi yapılacağı, iklim şartları, yetişme özellikleri gibi tüm ayrıntıların belirlenmesi gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi pek çok çilek çeşidi vardır ve her bir çeşit farklı özelliklerde ve farklı alanlarda yetiştirilmektedir.
      Çilek yetiştiriciliğinde öncelikle doğru çilek türüne karar verilmelidir. Çilek türleri; yaz üretimi çilekler ve yediveren çilekler olmak üzere iki gruba ayrılar ve her grup da kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılır.

      Bu türler de genel özellikleriyle aşağıdaki gibidir:

      Yaz Üretimi Çilekler: Bu çilek gurubu; yaz başı, yaz ortası ve yaz sonu çilekleri olarak ayrılır ve genelde yalnızca bir dönem meyve verirler.

      Yediveren Çilekler: Bu tür, çilek türleri arasında en popüler olanıdır ve yıl boyunca meyve üretimi yaparlar.

      Haziran’da Meyve Veren Çilekler: Bu türün ekimi yapıldıktan sonra yaklaşık iki ay içerisinde meyve vermeye başlar. Yaz başında veya yaz ortasında çilek veren bu tür, reçel veya marmelat yapımı için oldukça uygundur.

      Nötr Gün Çilekler: Yediveren çilek türüne benzeyen bu tür, çilek üretimi açısından ondan daha düşük verimlidir ve taze tüketime uygundur.

      Alpine Çilekler: Çok lezzetli bir tada sahip olan bu tür, en küçük çilek türlerinden biridir ve genellikle reçel yapımında kullanılır.
      Çilek üretimi yapılacak bölge ve çilek türü belirlendikten sonra üretim aşamasına geçilebilir. Çilek üretiminde doğru tür ve doğru toprak seçimi yapıldığında verim her zaman daha yüksek ve kaliteli olur.

      ÇİLEK EKİMİ NE ZAMAN YAPILIR VE NASIL DİKİLİR?

      Çilek topraktaki mantar hastalıklarına karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle temiz ve hastalıksız topraklarda üretim yapılması tavsiye edilir. Uzmanlar çilek yetiştiriciliği yapılacak toprağın arpa ve buğday gibi tahılların ekilmiş olmasını tavsiye ediyor. Tahıl ekiminden sonra toprak ilaçla fümige edilmiş olmalı ve toprak derin bir şekilde işlendikten sonra dekar başına 3 – 4 ton çiftlik gübresi atılarak ekime hazır hale getirilmeli. Bununla birlikte ayrıca dekar başına 35 kilo kadar kompoze gübre verilmelidir.

      Çilek ekimi için 4 farklı zaman dilimi bulunuyor. Bunlar: ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış dönemidir. Fidelerin serin ve nemli havalarda toprağa dikilmesi oldukça önemlidir. Dikim için açılan çukurlara kök boğazı seviyesinde dikim gerçekleştirilir. Dikim gerçekleştirildikten sonra toprak ve fideye can suyu verilir. Sıcak yaz aylarında dikimden sonra 12 gün boyunca günde 3 kes sulama gerçekleştirilir. Dikimden 6 – 8 gün sonra açacak olan çiçeklerin koparılmaması tavsiye ediliyor.

      ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNE DEVLET DESTEĞİ VAR MI?

      Ülkemizde çilek yetiştiriciliği devlet desteği kapsamındadır. Devlet hem üretimin artırılması ve ülke ekonomisine katkı sunulması hem de istihdamın artırılması amacıyla çilek yetiştiriciliğine teşvik ve destek vermektedir. Çilek üretimi yapacak olan girişimcilere, “Çilek Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında fide, su borusu, malç desteği veya sera kurulumu için destek vermektedir.
      Serada çilek yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilere, KOSGEB’e başvuru yaparak 60 bin lira ile 370 bin lira arasında hibe verilebiliyor.

      Hibe desteğinden yararlanmak için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekiyor:

      • KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalı,
      • Girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlayarak sertifika almalı,
      • Çilek yetiştiriciliğine dair iş planı hazırlanmalıdır.

      ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ KARLI MI?

      Ülkemizde çilek yetiştiriciliği gün geçtikçe daha da yaygın hale gelmeye başlamıştır. Çünkü üreticisine oldukça fazla kazanç sağlamaktadır. Tüketim alanı da geniş olduğu için Pazar sıkıntısı da yaşanmamaktadır. Bugün hangi pazara veya markete giderseniz gidin çileğin kilogramını 15 ila 20 liradan aşağı bulamazsınız. Bu nedenle oldukça karlı bir iş girişimi olarak değerlendirilebilir.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.