Gölevez nedir nerede yetişir? 50 bin TL kazandırıyor

      Gölevez nedir nerede yetişir? 50 bin TL kazandırıyor

      Ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde pek çok girişimci farklı alternatiflere yöneliyorlar. Girişimcilerin özellikle tarımsal ürünlerde bu farklı alternatifleri değerlendirdiğini görüyoruz.

      Tarımsal ürünler arasında yer alıp Türkiye’de çok fazla bilinmeyen ve üreticisine azımsanmayacak miktarda para kazandıran Gölevez bitkisi, Akdeniz Bölgesinde özellikle de Mersin’de yetiştirilmeye başlandı. Üretimini yapan çiftçiler ürünün yetiştirilmesinden ve getirisinden oldukça memnun görünüyor. Peki, gölevez nedir? Gölevez üretimi nasıl yapılır? Gölevez ne kadar kazanç sağlar? Gölevez yetiştirmek karlı mı? Gölevez nerelerde yetişir? İşte konuya dair tüm detaylar…

      GÖLEVEZ NEDİR?

      Dünya genelinde çok popüler bir sebze türü olan ve Türkiye’de tanınırlığı çok fazla olmayan Gölevez, çiftçiler tarafından alternatif tarım ürünü olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmeye başlayan bu sebze türü, özellikle Mersin ve Antalya’nın bazı illerinde yetiştirilerek piyasaya sürülmektedir. Gölevez’in ilerleyen zamanlarda üretiminin artarak Türkiye geneline yayılacağı ve tarım üreticileri arasında güçlü bir alternatif olacağı belirtilmektedir.
      Türkiye’de Kıbrıs patatesi olarak da bilinen Gölevez, dünyada ‘Kolokas’ ve ‘Taro’ adlarıyla bilinmekte ve pek çok ülkede sevilerek tüketilmektedir.

      GÖLEVEZ NEREDE YETİŞTİRİLİYOR?

      Gölevez, dünya üzerinde en çok Afrika, Asya ve Pasifik adalarında yetiştirilmekte ve yıllık üretimi ise 10 milyon tonu bulmaktadır.
      Türkiye’de ise özellikle Akdeniz Bölgesi’nde sevilerek tüketilen Gölevez, Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ile Mersin’in Anamur, Bozyazı, Silifke ve Erdemli ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilmeye başlanıştır.
      Gölevez’in Türkiye’deki üretimi ise yıllık 800 bin tonu bulmaktadır. Ülkemizdeki üretim yerel talepleri karşılamasının yanında son yıllarda ihraç edilmeye de başlanmıştır. En çok ihraç edilen ülkelerin başında da Kıbrıs ve İngiltere gelmektedir.

      GÖLEVEZ YETİŞTİRİCİLİĞİ KARLI MI?

      Türkiye’de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen Gölevez, çiftçilerin ürettiği alternatif tarım ürünleri arasında yer alıyor. Oldukça verimli olan Gölevez, dekar başına ortalama 7 ton civarında yumru vermektedir. Kilosu 7 lira civarında alıcı bulan Gölevez, üreticisine dönüm başına 50 bin lira gibi bir kazanç sağlamaktadır. Bu miktar Türkiye şartlarında oldukça yüksek bir gelir olarak değerlendirilebilir.

      GÖLEVEZ NASIL YETİŞTİRİLİR?

      Gölevez bitkisinin dikimi genellikle ilkbaharın ortalarında başlar. Hasadına ise kış aylarının başında başlanmakta ve tüm kış boyunca devam etmektedir. Bir nevi patatese de benzeyen bu ürünün verimi patatese oranla oldukça yüksektir. Dönümünden ortalama 7 ton üretim elde edilir ve kilosu 7 lira civarındadır. Bitkinin yumrusu oldukça büyük olup, her bir yumru yaklaşık 2 kilo civarındadır.

      GÖLEVEZ NASIL TÜKETİLİR VE NERELERDE KULLANILIR?

      Patatesin kullanıldığı hemen hemen her yerde kullanılan Gölevez, cips sanayisinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Görünüm itibarıyla patatese benzer ve hem haşlanarak hem de kızartılarak tüketilebilmektedir. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengin bir bitkidir.

      GÖLEVİZ’İN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

      İçerisinde bol miktarda bulunan mineral, vitamin ve liflerle insan sağlığına önemli ölçüde katkılar sunuyor. Yumrularında yüksek miktarda Nişasta ve Lif barındıran Gölevez; demir, fosfor, çinko, potasyum, bakır ve mangan gibi minerallere de sahipti. Ayrıca içerdiği B1, B2, B6 ve diğer vitaminleri ile insan sağlığı için oldukça sağlıklı bir bitkidir.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.