İlave istihdama kredi desteği nedir? Şartları neler?

      11.05.2021
      İlave istihdama kredi desteği nedir? Şartları neler?

      Hükümet, işçi çıkarma yasağının ardından yaşanabilecek olası kitlesel işsizlik riskine karşı yeni bir istihdam paketini hayata geçiriyor. İş yerine ilave işçi alan veya Mart ayında ücretsiz izne çıkardığı işçiyi tekrar işe alan işletmelere uygun kredi imkanı sağlanacak.

      Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mart ayında açıklanan ekonomi reform paketinde yer alan istihdam desteği, Meclise sunulacak yasa teklifiyle hayata geçirilecek. Teklife göre, normal çalışanların yanında yeni işçi istihdam eden ve ücretsiz izne çıkardığı işçiyi tekrar işe alan işletmelere ucuz kredi desteği sağlanacak? Peki, ilave istihdama kredi desteği şartları neler? İlave istihdama ucuz kredi desteğinden kimler yararlanabilecek? Kredi tutarı ve vadesi ne kadar olacak? İşte konuya dair detaylar…

      İLAVE İSTİHDAMA KREDİ DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

      Meclise sunulacak yasa teklifi ile sağlanacak olan kredi desteğinden Mart ayı itibarıyla işçi sayısı 50 kişinin altında olan işletmeler yararlanabilecek. Özel sektör iş yeri ve KOBİ’lerin son 1 yıllık dönemde çalıştırdıkları işçi sayısına ilave olarak 1 Temmuz 2021 ile 30 Haziran 2022 tarihleri arasında yeni işe alacakları işçiler için devlet tarafından destek verilecek. Desteğin kapsamı ise şu şekilde olacak. Söz konusu tarihler arasında işe alınacak işçilerin, 12 ay süreyle SGK ve işsizlik sigortası primlerinin işçi ve işveren payları, bu işletmelerin kamu bankalarından 30 Haziran 2022 tarihine kadar kullanacakları kredi faizlerinden mahsup edilecek. Mahsup edilecek prim tutarı ise aylık 1.341 lira olacak. 12 aylık prim tutarı ise 1.610 lira olacak.

      İLAVE İSTİHDAM DESTEĞİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

      İlave istihdam desteğinden yararlanmak için, ilave olarak işe alınacak işçinin son 3 ay içerisinde 10 günden fazla bir sigortalı işte çalışmaması gerekiyor. Bununla birlikte 4B kapsamında sigortalı olmama şartı da aranmaktadır.
      Ayrıca işe alınacak işçinin, mevcut çalışanlara ilave olarak alınması ve işletmenin toplam çalışanının 50 kişiden az olması gerekiyor.

      ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILAN İŞÇİLER İÇİN DE DESTEK VERİLECEK

      İlave istihdama uygun kredi desteği hakkından Mart ayında en az 20 gün süreyle ücretsiz izne çıkartılan işçiyi normal çalışmaya geçiren işletmeler de yararlanabilecek. Ücretsiz izne çıkartılan işçiler için, yeni istihdam edilen işçilerdeki şartlar aranmayacak. Burada bilinmesi gereken husus ise gerek ilave istihdam olsun gerekse ücretsiz izindeki işçi olsun toplamda bu destekten 5 kişi için yararlanılabilecek.

      PRİM BORCU OLAN VE KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞLETMELER DESTEKTEN YARARLANAMAYACAK

      İlave istihdam desteğinden yararlanacak işletmelerin;
      • Muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesi,
      • Primlerin yasal süresinde ödenmesi,
      • Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme faizi borcu bulunmaması gerekecek.
      • Ayrıca, mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde sigortasız işçi çalıştıran veya bildirdiği sigortalı işçiyi fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işletmeler de destekten yararlanamayacak.

      Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim borcu olan ve borçlarını yapılandıran işletmeler, yapılandırma taksitlerini zamanında ödemek şartıyla destekten yararlanabilecek.

      KAMUDAN İŞ ALAN İŞLETMELER DESTEKTEN YARARLANAMAYACAK

      İlave istihdam desteğinden kamuya ait kurum ve kuruluşlara bağlı iş yerleri ile kamudan ihale alan iş yerleri yararlanamayacak. Bununla birlikte emekli işçiler ve yurt dışında çalışanlar da destekten yararlanamayacak.

      İŞLETMELERE VERİLECEK KREDİ DESTEĞİ TUTARLARI

      Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi reform paketinde ilave her bir işçi için işçi başına 100 bin liraya kadar olmak üzere 5 işçi için en fazla 500 bin liraya kadar kredi desteği verileceği açıklanmıştı.
      Ancak TBMM’ye sunulacak teklifte kredi tutarı ve kredi vadesi ile ilgili herhangi bir detay yer almıyor. Bu konunun detaylarına ilişkin düzenlemeleri yapması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki verileceği belirtiliyor.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.