Safran yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devlet teşviki var mı?

      Safran yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devlet teşviki var mı?

      Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve iş bulmanın gittikçe zorlaşması, girişimcileri farklı iş arayışlarına yönlendirmektedir. Günümüzde pek çok girişimci, artık yüksek gelir getiren tarım ürünleri yetiştiriciliğine başlamakta ve bu alanda faaliyet göstermektedir. Yüksek gelir getiren ürünlerden biri de safran yetiştiriciliğidir.

      Safran çiçeği, günümüzde baharat, ilaç ve parfüm sektöründe yoğun olarak kullanılan bir tarım ürünü çeşididir. Safran yetiştiriciliği de en çok gelir getiren tarım ürünleri arasında yer alır. Buna mukabil üretim aşamasındaki zorluk ve pahalı işçiliği dolayısıyla güncel verilere göre üretiminin azaldığı görülür. Şimdi hem istihdama katkı sağlamak hem de safranın üretimini artırmak için devlet teşvikleri de veriliyor. Peki, safran yetiştiriciliği nasıl yapılır? Safran yetiştiriciliği için iklim koşulları nasıl olmalı? Safran yetiştiriciliğine devlet teşviki var mı? Safran yetiştiriciliği karlı mı? İşte safran yetiştiriciliğine dair tüm detaylar…

      SAFRAN ÇİÇEĞİ NEDİR?

      Asıl adı Latince Crocus Sativus olan Safran çiçeği, 20 ila 30 cm boyuna kadar uzayabilen, sonbaharda çiçek açan ve mor renkli bir çiçeğe sahip olan soğanlı bir kültür bitkisidir. Triploid bir bitki olduğu için tohum vermez ve soğanları ile üretilir. Safran çiçeğinden elde edilen ürüne safran denilmektedir. Safran bitkisinin şeritsi yaprakları ve mor renkli çiçekleri üç tepecikten oluşur. Safran, kırmızımtrak turuncu renge, kolaylıkla kırılabilen uçlara ve biraz daha geniş iplikçiklere benzeyen bir yapıdadır. Çiçeğin uç noktasında üç parça halinde bulunur. Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir. Bunun en önemli sebebi ise dünyada çok az miktarda yetiştirilmesidir. Temin edilişindeki zorluk değerinin yükselmesine neden olmaktadır. Safran çiçeğinde bulunan sabit ve uçucu yağlar, özel kokulu ve acımsı bir lezzetten oluşur.
      Safran çiçeği, Türkiye’de sadece Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde Davutobası, Yörükköyü, Geren ve Aşağıgüney köylerindeki üreticiler tarafından üretilmektedir. Üretim alanı çok fazla olmamakla birlikte güncel verilere göre 9 dekarlık alan üzerinde yetiştirildiği bilinmektedir.

      TOPRAKSIZ SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

      Topraksız safran yetiştiriciliği, isminden de anlaşılacağı üzere topraksız olarak yapılır. Safran soğanları, fileli saksıların içerisinde bitki besin eriği ile üretilir. Güneş gören ortamda gerekli sıcaklık koşullarında safran soğanlarının kökleri fısfıslama yöntemiyle geliştirilir.

      SERADA SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

      Safran çiçeğinin tohumları olmadığı için toprağa dikilen soğanlarından üretilmektedir. Soğanların boyutları ise 3 ila 4 cm arasında değişen boyutlardadır. Safran bitkisinin verimli olabilmesi için de safran soğanlarının büyüklüğünün en az 15 ila 20 mm çapında olması gerekir. Soğanın çapı büyüdükçe verimi de artmaktadır.

      Safran yetiştiriciliği için aşağıdaki yol ve yöntemler takip edilmelidir:
      • Safran soğanlarının dikimi 15 Ağustos ile15 Eylül arasında yapılır. Organik gübre ile harmanlanmış toprağın yaklaşık 10 santimetre derinliğine dikilir.
      • Safran soğanları dikilirken aralarına en az 20 santimetre boşluk bırakılır.
      • Dikilen safran soğanları 15 Ekim ile 15 Kasım arasında çiçek açar.
      • Safran bitkisinin çiçek açması bir ay kadar sürer. Hasadı ise 20 gün civarında sürer.
      • Safran soğanlarının her iki yılda bir çiçekleri kuruduktan sonra sökümü yapılır. Sökülenlerin yerine yenilerinin dikimi yapılır.
      • Toprağa dikilen soğanların çoğalması beklenir. Soğan verimi ise şartlara göre 1’e 7 olarak gerçekleşebiliyor.
      • Serada yetiştiriciliği yapılan safranların sulaması sisleme sistemiyle yapılır. Öncelikle seraya bu sistem kurulur.
      • Bu sistem sayesinde sulama otomatik olarak ayarlanır ve istenilen saatte ve istenilen kadar sulama işlemi gerçekleştirilir.
      • Ekim yapılan seraların da zaman zaman kontrollü olarak havalandırılması gerekir.

      SAFRAN BİTKİSİNİN İKLİM KOŞULLARI NASIL OLMALI?

      Safran bitkisinin yetiştirilmesi için gerekli olan iklim özelliği Asma ile çok benzerlik taşımaktadır. Net bir sıcak aralığı olmamakla birlikte rüzgara karşı korunaklı olan yerlerin tercih edilmesi gerekir. Bir de ülkemizin coğrafi konumu dolayısıyla güneye bakan kesimlerde safran yetiştiriciliği çok başarılı olmaktadır. Safran yetiştiricilerinin dediğine göre ikindi vakti gölgesi görmeyen safranın çok kaliteli olduğu belirtilir.

      SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK ÖZELLİĞİ NASIL OLMALI?

      Öncelikle safran yetiştiriciliği yapmayı düşünen girişimciler, ürünün yetişeceği toprağı hazır hale getirmelidir. Safran için toprağın sıkı yapıda olmaması gerekir. Safran bitkisi gevşek ve kumsu toprağı sevmektedir. Safran bitlisi nadasa toprağı çok seven bir bitki olduğu için toprak bir sene önceden nadasa bırakılmalıdır. Ekim yapılacak toprak, farklı tohum ve otlardan arındırılmalı ve doğal gübrelerle karıştırılmalıdır. Taşlık alanlar ve gölgeli alanlar safran için uygun değildir.

      SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE DEVLET TEŞVİKİ VAR MIDIR?

      Safran yetiştiriciliğinde devlet teşviki bulunmaktadır. Çok değerli olan ve üretimi gittikçe azalan safran bitkisi devlet teşvikleriyle üretilmeye devam ediyor. Safran yetiştiriciliği için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuruda bulunulabilir ve verilen teşviklerden yararlanılabilir. Safran soğanları, Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınabilmektedir.

      SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ MALİYETİ VE KARI NEDİR?

      Safran yetiştiriciliğinde hasat cımbız ve makas yardımıyla yapılmaktadır ve asla tarımsal makine kullanılmamaktadır. Bu yüzden el işçiliği maliyeti oldukça yüksektir. Bir dönüm araziye 500 kilo gram ile 1 ton arasında değişen oranda safran soğanı dikimi yapılır. Bu miktar göz önüne alındığında soğan maliyeti, işçi maliyeti ve gübre maliyeti hep birlikte bir dönüm arazi için yaklaşık maliyet 3 bin lira civarındadır.
      Safran yetiştiriciliği, kar getirisi yüksek olan bir girişimdir. Yaklaşık 80 bin soğandan 1 kilo gram safran elde edilmektedir. Bu da kalitesine göre 25 bin lira ile 80 bin lira arasında değişen kazançlar sağlamaktadır. 5 kilo gram taze safrandan 1 kilo gram kuru safran elde edilmektedir. 1 gram safran ise ortalama 150 adet çiçekten elde edilir.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.