40 mesleğe yeterlilik belgesi zorunluluğu! Hangi meslekleri kapsıyor?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından alınan bir kararla 40 meslek için yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Daha önce de çeşitli meslek gruplarına yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirilmişti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlamak, nitelikli insan kaynağı oluşturmak ve iş kazalarını önlemek amacıyla pek çok meslek grubuna yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirmişti. Bakanlığın aldığı yeni kararla 40 meslek grubuna daha yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Peki, mesleki yeterlilik belgesi nedir? Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu hangi mesleklere getirildi? Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? İşte konuya dair tüm detaylar…
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), eğitim ve istihdamın arasındaki uyumu sağlamak ve nitelikli insan kaynağı standartları oluşturmak amacıyla çalışanlara yeterlilik belgesi kazandırmaya devam ediyor.
Daha önce iş kazaları açısından yüksek risk grubunun “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıflarında yer alan 143 mesleğe belgeli çalışma şartı getiren, aldığı yeni kararla 40 meslek için daha yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirdi.
Alınan karara göre; madencilik ve enerji sektörü başta olmak üzere elektrik tesisatçısı, çimento üretim elemanları, mermer ve taş ocağı çalışanları, yer altı hazırlık işçileri ve elektrik-doğalgaz sayaç sökme ve takma elemanlarını da kapsayan 40 meslek kolunda çalışan işçilere mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Bu belgeye sahip olmayan söz konusu meslek çalışanları 10 Nisan 2022 tarihi itibarıyla çalışamayacak.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİYLE İŞ KAZALARI AZALDI
Üretimde verimliliğin artırılması, nitelikli elaman standartlarının oluşturulması ve iş kazalarının en aza indirilebilmesi için verilmeye başlanan Mesleki Yeterlilik Belgesi 2015 yılından itibaren zorunlu olmaya başladı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş kazaları ile ilgili verilerine göre, yeterlilik belgesi zorunluluğu sayesinde “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” meslek sınıfında yer alan işlerde, iş kazalarının yüzde 25 azaldığı görüldü.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu olan meslek sayısı, yeni eklenen 40 meslekle birlikte toplamda 183’e yükselmiş olacak.
SINAV VE BELGE ÜCRETLERİNİ İŞSİZLİK SİGORTASI FONU KARŞILIYOR
Mesleki yeterlilik belgesi çalışanlara herhangi bir ilave mali yük getirmemektedir. Sınav ve belgelendirme masrafları İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaktadır. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu güne kadar 1 milyon 200 bin belgeli çalışan için 1 milyar 200 milyon 574 bin lira belge ve sınav harcaması yapıldı.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLEN 40 MESLEK
1- Bitkisel Yağ Üretin Operatörü,
2- Çimento Üretim Elemanı,
3- Çimento Üretim Elemanı,
4- Çimento Üretim Elemanı,
5- Doğalgaz Sayaç Sökme Takma Elemanı,
6- Elektrik Dağıtım Şebekesi Hat Bakım Görevlisi,
7- Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi
8- Elektrik Dağıtım Şebekesi Kayıp-Kaçak ve Ölçü Kontrol Görevlisi
9- Elektrik Sayacı Sökme/Takma Elemanı
10- Elektrik Tesisatçısı
11- Elektrik Tesisatçısı
12- Elektrik Tesisatçısı
13- Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi
14- Cam Kesim Elemanı
15- Endüstriyel Cam Isıl İşlem Elemanı
16- Endüstriyel Cam İşleme Elemanı
17- Endüstriyel Cam Kesim Elemanı
18- Endüstriyel Yalıtım Camı Üretim Elemanı
19- Endüstriyel Taşımacı
20- Görüntü ve Ses Sistemleri Elemanı
21- İplik Bitim İşleri Operatörü
22- İplik Eğirme Operatörü
23- İzabeci
24- Kent İçi Raylı Sistemler Katener Bakım Elemanı
25- Kırma Eleme Tesis Operatörü
26- Mekanizasyon İşçisi (Maden)
27- Mekanize Kazı Operatörü
28- Mermer Doğaltaş Ocakçısı
29- Mermer-Doğaltaş Özel İmalat Elemanı
30- Pres İşçisi (Maden)
31- Presçi (3. Seviye)
32- Presçi (4. Seviye)
33- Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tehlikeli Atık Toplayıcısı
34- Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tıbbi Atık Toplayıcısı
35- Sebze ve Meyve Konservesi Üretim Operatörü
36- Sos Üretim Operatörü
37- Tel Makineleri Operatörü
38- Terminal Çekici Operatörü
39- Yeraltı Hazırlık İşçisi
40- Yeraltı Hazırlık İşçisi
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?
Mesleki Yeterlilik Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kuru tarafından bireylerin herhangi bir meslekte ulusal yeterlilikte belirlenen şartları karşılamaları halinde sahip olabilecekleri belgeye verilen isimdir. Yeterlilik belgesi yazılı sınav ve uygulamalı sınavlar sonucunda başarı gösteren kişilere verilmektedir.