Kreş yardımı nedir? Kreş yardımı başvurusu nasıl yapılır?

      30.03.2021
      Kreş yardımı nedir? Kreş yardımı başvurusu nasıl yapılır?

      Devlet, kadınların istihdam oranının artırılması amacıyla yeni bir yardım alanı da ha oluşturdu. Geçtiğimiz yıllarda bu kapsamda sigortalı olarak çalışan annelere kreş yardımı yapılması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından kreş başvurusu nasıl yapılı, kreş yardımına kimler başvurabilir ve şartları nelerdir gibi sorunlara yanıt aranmaya başlandı.

      Geçtiğimiz yıllarda açıklanan bu kreş yardımı kararı, sigortalı olarak çalışan anneler için oldukça faydalı bir yardımdır. Çünkü bebeğinin ihtiyaçlarını karşılamak için işi bırakmak zorunda kalan anneler artık işlerini bırakmayacak. Aldıkları yardımla çocuklarını kreşe gönderebilecek. Peki, kreş yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kreş yardımı alınabilmesi için gereken şartlar nelerdir? Kreş yardımı desteğinden kimler yararlanabilir? İşte konuya dair detaylar…

      KREŞ YARDIMI NEDİR?

      Kreş yardımı, sigortalı olarak çalışan annelerin istihdamının artırılması veya devam ettirilebilmesi amacıyla, çalıştıkları süre içerisinde çocuklarını kreşe gönderebilmeleri için devletin verdiği maddi desteğe denir.
      Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kapsamında bazı illerde kreş yardımı verilmeye başlanmıştır. Çocuklarını, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anaokulu, Kreş veya Gündüz Bakımevi gibi tüm eğitim kurumlarına gönderen çalışan annelere SGK tarafından aylık 100 Euro kreş yardımı verilecek. Buna ek olarak da bu yardımı almaya hak kazanan ilk 13 bin aileye bir defaya mahsus olmak üzere 100 Euro kırtasiye desteği verilecek.

      KREŞ DETEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

      Çalışan anneye kreş desteğinden aşağıdaki şartları taşıyan anneler yararlanabilecektir:
      • Annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir,
      • Desteğe başvuru tarihi itibarıyla çocuğun 0 – 60 ay aralığında olması gerekir,
      • Anne ve çocuğun ikamet adresinin aynı olması gerekir,
      • Annenin kesin kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir iş yerinde tam zamanlı ve SGK kapsamında çalışıyor olması gerekir,
      • Kesin kayıt tarihi itibarıyla annenin son bir yılda SGK’ya bildirilen gelirinin aylık ortalaması, brüt asgari ücretin iki katını aşmaması gerekir,
      • Annenin çocuğunu düzenli olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anaokulu, Kreş veya Gündüz Bakımevi gibi eğitim kurumlarına gönderiyor olması gerekir.

      KREŞ YARDIMINA HANGİ İLLERDE BAŞVURU YAPILABİLECEK?

      Çalışan annelerin kreş yardımına başvuruda bulunabilmesi için; Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Malatya illerinde ikamet ediyor olması gerekmektedir.

      KREŞ YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

      Kreş yardımına başvurular e-devlet http://www.sgkkurumsalcocukbakimi.org adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Gerekli şartları taşıyan ve ön kayıt yapan annelere sistem tarafından kayıt randevusu oluşturulacak. Kesin kayıt tarihinde belirtilen adresi istenilen belgelerle gidilerek kesin kayır işlemi gerçekleştirilecek. Kreş desteğinden yararlanmaya hak kazanan anneler, 24 ay boyunca bu destekten yararlanabilecek. Yardımlar Halkbank’a açılan bir hesaba SGK tarafından her ay düzenli olarak yatırılacak. Ancak kreşe ödemenin yapıldığına dair dekontun bankaya teslim edilmesi gerekiyor.

      KREŞ YARDIMINDAN YARARLANAN ANNENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

      Kesin kayıt yaptırdıktan sonra çocuğun Kreş, Anaokulu ya da Bakımevi’ne annenin çalışmaya devam ettiği süre boyunca devam etmesi gerekir.
      Çocuğun hastalık ve benzeri nedenlerden dolayı kreşe devam edememesi halinde Proje Ofisi’ne bilgi verilmesi gerekmektedir.
      İşverenin her ay SGK’ya annenin 30 gün sigortalı olarak çalıştığına dair bildirim yapması gerekir.
      Kreş, anaokulu veya bakımevlerine kesin kayıt yaptırılırken toplu ödeme yapılmamalıdır. Proje ofislerinin verdiği hesap dışındaki hesaplara da havale yapılmamalıdır.

      KREŞ YARDIMINA KESİN KAYIT SIRASINDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?

      • Islak imzalı başvuru formu,
      • Anaokulu, Kreş veya Bakımevi çocuk kayır bilgi formu,
      • Annenin çalışma belgesi,
      • Halkbank’tan açılan muvafakatname formu,
      • Anne ve çocuğun kimlik fotokopileri,
      • Çocuğa ait vesikalık fotoğraf.

      İŞTEN ÇIKARILMA DURUMUNDA KREŞ YARDIMI KESİLİR Mİ?

      Çalışan annenin işten çıkarılması durumunda, iş arama süresince ve çocuğun kreşe devam etmesi durumunda en fazla üç ay bu destekten yararlanılmaya devam edilebilir. Koronavirüs sebebiyle işten çıkarılma durumunda İŞKUR’dan kayıt belgesi alınıp ilgili kuruma sunularak 3 ay daha bu destekten yararlanılabilir.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.