Akbank kentsel dönüşüm kredisi başvurusu nasıl yapılır?

Türkiye, deprem kuşağında yer alan ve her yıl onlarca depremin meydana geldiği bir coğrafi konumdadır. Bu nedenle yapıların depreme karşı dayanıklı olması gerekir.
Ancak eski yapıların depreme dayanıklılığı oldukça düşük. Olası büyük deprem risklerine karşı ciddi manada yıkımlar meydana gelebilir. Bu depremlerin yıkıcı etkisini azaltmak için yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi çalışmaları başlatıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek ve güçlendirmek isteyen ancak maddi olarak durumu olmayan vatandaşlar için kredi faiz desteğinin verilmesi yönünde önemli bir karara imza attı. Alınan kararla hem daha önce kentsel dönüşüm kapsamında verilen kredilerin miktarı artırıldı hem de anlaşmalı bankalardan kullanılan kredilere kredi faiz desteği sağlandı. Kredi faiz desteği sağlanan bankalardan biri de Akbank’tır. Peki, Akbank kentsel dönüşüm kredi tutarı ne kadar? Kredi faiz desteği ne kadar? Kredinin özellikleri nelerdir? Konuya dair tüm detaylar yazımızın içeriğinde…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı kuruluşların yaptığı çalışmalara göre ülkemizde yüzbinlerce konut veya yapı depreme karşı dayanıksız olarak varlığını sürdürüyor. Olası büyük depremlere karşı bu yapıların acilen yenilenmesi gerekmektedir. Devlet bu kapsamda maddi imkanı olmayan vatandaşlara karşı kentsel dönüşüm kapsamında kredi ve kredi faiz desteği sağlamaya başladı. Kredi desteği veren bankalardan biri de Akbank oldu. Peki, Akbank kentsel dönüşüm kredisinin şartları nelerdir gelin hep birlikte buna bakalım.
AKBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ NEDİR?
Akbank kentsel dönüşüm kredisi, 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında, deprem riskinin fazla olduğu bölgelerdeki hasarlı ya da depreme dayanıksız olarak tespit edilmiş yapıların yenilenmesi ve onarılması için verilen kredidir.
Kanunda yer alan riskli alan ve riskli yapı tanımları da şu şekildedir:
Riskli Alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alana riskli alan denir.
Riskli Yapı: Yukarıda belirtilen riskli alanlar içerisinde veya dışında olup kullanım ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riskinin teknik verilere dayanılarak tespiti yapılan yapılar olarak açıklanmıştır. Bu şekilde, riskli alanda olan ve yine tanıma göre riskli yapı olarak kayıtlara geçen yapıların yıkılarak yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi gerekmektedir. Hak sahipleri bu kapsamda yeniden inşa edecekleri konutlar için Akbank kentsel kredisi kullanabilirler. Hak sahipleri kullandıkları kredilerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağlayacağı faiz desteğinden de yararlanabilecekler.
HAK SAHİPLERİ KREDİ KULLANABİLMEK İÇİN NE YAPMALI?
Kredi kullanmak isteyen hak sahipleri öncelikle yapılarının risk tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuruda bulunur oturanların sayısına göre 3’te 2 çoğunluğun rızası alınarak dönüşüm kararı verilir.
Hak sahipleri kendi aralarında müteahhit firma belirler ve firma ile aralarında yapım sözleşmesi imzalarlar.
Bu sözleşme ile birlikte Akbank kentsel dönüşüm kredisine başvuruda bulunabilirler. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus tüm hak sahiplerinin Akbank kentsel dönüşüm kredisine başvuruda bulunması gerekir.
AKBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ÖZELLİKLERİ
Akbank kentsel dönüşüm kredisi ve kredi faiz desteği ile ilgili özellikler aşağıdaki gibidir:
• Akbank kentsel dönüşüm kredisi, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli olarak tespit edilmiş ve dönüşüme tabi olacak binalar için verilecek.
• Verilecek olan bu kredilere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kredi faiz desteği verilecek.
• Bakanlık tarafından kredi faiz desteği azami 200.000 liraya kadar olan krediler içindir.
• Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri için bölüm başına 200.000 lirayı geçmemek şartı ile en fazla 1.000.000 liraya kadar olan kredi için kredi faiz desteği verilecek.
• Kira yardımı alan hak sahipleri kredi faiz desteğinden yararlanamamaktadır.
• Konut için yıllık yüzde 4 (aylık yüzde 0,33) ve azami 120 ay vadede kredi faiz desteği sağlanırken, işyerleri için ise yıllık yüzde 3 (aylık Yüzde 0,25) ve azami 84 ay vadede faiz desteği sağlanmaktadır.
• Kullanılan krediler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödenecek faiz desteği, müşterinin aylık ödemesinin ardından banka bakanlıktan talep edecek. Bankaya gönderilen destek tutarı müşterinin hesabına aktarılacak.
• Kredinin maksimum tutarı 200.000 lira olarak belirlenmiştir.
• Ödemeler eşit taksitli veya 2 yıla kadar sadece faiz ödemeli eşit taksitli olabilecek.
• Kredi miktarı; yeni yapılacak yapılar için yüzde 100, yeni konut satın alacaklar için ekspertiz değerinin yüzde 75’i olarak verilecektir.
• Yeni inşa edilecek konutun ipoteği alınır.
AKBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Akbank kentsel dönüşüm kredisine başvuru, yukarıdaki belge ve sözleşmelerle birlikte bizzat banka şubelerine gidilerek yapılır. Birden çok hak sahibi olan yapılar için herkes ayrı ayrı başvuruda bulunacak.