Vakıfbank’tan kentsel dönüşüm kredisi

      17.03.2021
      Vakıfbank’tan kentsel dönüşüm kredisi

      Aktif deprem kuşağında yer alan ülkemizde yılda irili ufaklı onlarca deprem meydana gelmektedir. Şiddeti büyük olan depremlerde yüzlerce bina ya yıkılıyor ya da büyük hasar görüyor. Yıkılan her binada onlarca vatandaşımız can veriyor. Bu nedenle yapıların depreme karşı dayanıklı olması oldukça önemli bir konudur.

      Ülkemizde yüzbinlerce yapı depreme dayanıksız olarak varlığını sürdürüyor. Olası büyük depremlerin yaklaşması ve yüzbinlerce yapının yıkılma ihtimali devleti harekete geçirdi. Evini yenilemek isteyen vatandaşlara anlaşmalı bankalardan kentsel dönüşüm kredisi verileceği açıklandı. Vakıfbank da evini yenileyene kentsel dönüşüm kredi veren bankalardan birisi. Peki, Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisi ne kadar? Kentsel dönüşüm kredisinin özellikleri neler? Kredi faiz oranları ne kadar? Konuya dair detaylar yazımızın devamında…

      Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyenler için kredi ve kredi faiz desteğinin verilmesi yönünde önemli bir karara imza attı. Daha önce bu kapsamda verilen kredilerin hem miktarı artırıldı hem de faiz desteği imkanı verildi. Sağlanan kredi ve faiz desteğinden yararlanmanın da bazı şartları vardır. Bunlardan en önemlisi ise kredinin anlaşmalı bankalardan kullanılmadır. Vakıfbank anlaşmalı olan kamu bankalarından biridir. Evini yenilemek isteyen vatandaşlara uygun koşullarda kredi imkanı vermektedir.

      VAKIFBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ NEDİR?

      Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisi, depren riski altındaki yapıların dönüştürülmesini ve yenilenmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında verilen kredidir. Bu krediden aşağıdaki kişiler yararlanabilir:
      • Konutunu depreme dayanıklı hale getirmek isteyen hak sahiperi,
      • Konutlarını kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri,
      • Riskli olarak tespit edilmiş yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri,
      • Konutu riskli yapı olarak tespit edilmiş ve farklı bir konut almak isteyen vatandaşlar bu krediyi kullanabilmektedir.

      VAKIFBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ÖZELLİKLERİ

      Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisinin özellikleri aşağıdaki gibidir.
      • Kredi kullanacak hak sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın faiz desteğinden yararlanabilecek. Ancak gayrimenkullerinin “Riskli Alan”da yer alması ya da riskli alan içerisinde yer almamakla birlikte gerekli kurumlar tarafından “Riskli Yapı” olarak raporlanmış olması gerekir. Peki riskli alan nedir diyecek olursak şöyle diyebiliriz.
      Riskli alan, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan yerlerdir. Bir yerin riskli alan olarak belirlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya AFAD’ın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca riskli ilan edilen alana denir.
      Riskli yapı ise, riskli alan içinde veya dışında olup kullanım ömrünü tamamlayan yıkılma veya ağır hasar görme riski bulunduğu teknik verilerle tespit edilmiş yapılara denir.
      • Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmanın bir diğer şartı, riskli olarak belirlenen binanın veya yapının anlaşma ile tahliye edilmesi gerekir.
      • Hak sahipleri en fazla 200 bin lira kredi kullanabilecekler. Bu miktar daha önce 125 bin liraydı. Son alınan kararla birlikte 200 bin lira olarak güncellendi.
      • Birden fazla konuta veya yapıya sahip olan hak sahipleri, her bir yapı için 200 bin lirayı geçmemek üzere toplamda en çok 1 milyon lira kredi kullanabilecek.
      • Vakıfbank tarafından kullandırılacak Kentsel Dönüşüm Kredilerinde;
      – Standart konutlar için yıllık yüzde 4,
      – B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konutlar için yıllık yüzde 4,5
      – A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konutlar için yıllık yüzde 5 oranında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca faiz desteği verilecek.
      • Kentsel Dönüşüm İşyeri kredilerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca sağlanacak Faiz Desteği ise;
      – Standart bireysel iş yerleri için yıllık yüzde 3,
      – B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için yıllık yüzde 3,5
      – A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için de yıllık yüzde 4 oranında olacaktır.
      • Hak sahiplerine kullandırılacak kredilerin vadesi en çok 10 yıl yani 120 ay olarak belirlenmiştir.
      • Bireysel işyeri kredilerinde ise bu süre 7 yıl yani 84 ay olarak belirlenmiştir.
      • Kentsel dönüşüm kredisi kullanan hak sahipleri geri ödemeleri eşit taksitli, bitmiş konutlarda 12 ayda bir ödemeli, yapım kredilerinde ise 24 ay sadece faiz ödemeli olarak gerçekleştirebilecekler.

      KREDİ FAİZ TABLOSU

      • 200.000 lira kredi, 120 ay vade, aylık yüzde 1,34 faiz oranı, (A sınıfı verimliliğe aylık yüzde 0,41 – B sınıfı verimliliğe yüzde 0,37 – standart konuta yüzde 0,33 oranında devlet faiz desteği), yüzde 0,5 kredi tahsis ücreti olarak hesaplanmaktadır.
      Kredilerde ekspertiz ücreti alınmamaktadır.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.