Altın çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Altın çileğe devlet desteği!

      15.03.2021
      Altın çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Altın çileğe devlet desteği!

      Dünyanın en zengin lifli meyvelerinden biri olan Altın Çileği’ne ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan bitkinin hasadına başlandı. Kilo gramı ise üreticinin yüzünü güldürüyor.
      Anavatanı Güney Amerika olan ve ticari ismi İngilizce “golden berry” sözcüğünden çevrilen Altın çilek, Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil kesimlerinde seralarda üretilmektedir. Dünyanın en zengin lif oranına sahip ve antioksidan oranı yüksek olan ürünün hasadına başlandı. Peki, altın çileği yetiştiriciliği nasıl yapılır? Altın çileği üretimine devlet desteği var mı? Altın çileği ürününün fiyatları ne kadar? Konuya dair tüm detaylar yazımızın devamında…

      ALTIN ÇİLEK NEDİR?

      Altın çilek, patlıcangiller ailesine mensup ve domates gibi yetiştirilen bakımı kolay bir bitkidir. Açık hava ve güneşi tam alabilen sıcak bölgelerde oldukça kolay yetişmektedir. Günümüzde çok yaygın yetiştirilmese de ticari değeri gittikçe yükselen ve popüler hale gelen bir bitkidir. Lezzetli bir tada sahip olan bu meyve, sağlık açısından da tam bir şifa kaynağıdır. Bilimsel ismi “Physalis Peruviana” olan bu bitkinin İngilizce’deki karşılığı “Golden Berry”dir. Türkçe karşılığı olarak da Altın Çilek ismi kullanılmaktadır.
      Boyutları fındık büyüklüğündedir ve tam olgunlaşmadan tüketilmesi gerekir. İsmi ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlayan bu bitkinin yetiştirme denemeleri daha önceden yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Dönüm başına ortalama 4 ton ürün elde edilebiliyor. Üretimi çok olmamakla birlikte pazar fiyatı oldukça yüksektir. Şimdiden Türk tarımının gelecek vadeden ürünlerinden biri olmaya aday bir bitkidir.

      ALTIN ÇİLEK NEREDE YETİŞİR?

      Altın çilek, sıcağı ve güneşi çok seven bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika’dır. Ülkemizde yetiştirilmesine uygun olan bölgeler sıcak ve güneş alan bölgeler olması gerekir. Bu ihtiyacı da Akdeniz ve Ege Bölgeleri karşılamaktadır. Özellikle bu bölgelerin sahil şeritleri tam anlamıyla bu bitkiyi yetiştirmeye uygun ortamlardır.

      ALTIN ÇİLEK NASIL YETİŞTİRİLİR?

      Altın çilek, oldukça verimli bir meyvedir ve bir kökten yıllık 2,5 ila 3 kilo arasında ürün verir. Bir dönümden ortalama 4 ton ürün elde edilebiliyor ancak bakımı iyi yapılırsa bu miktar 5 tona kadar çıkabilmektedir. Verimi artırmak için ekim yapılacak toprağa hayvan gübresi atılması oldukça faydalı olacaktır. Kimyasal gübreyi çok fazla sevmeyen bu meyve, fazla kullanılması halinde verimliliği düşer ve ağaç olarak daha büyük boyutlara ulaşır.
      Altın çilek, tohumların fide haline getirilmesi ve daha sonra toprağa dikilmesi ile elde edilir. Tort ve kasa içlerine ekilen tohumlar fide haline geldiğinde tarlaya dikimi yapılır. Tohum ekimi yapılacak tortun sıcaklığı ortalama 20 derece civarında olmalı ve nispi ne oranı ise yüzde 65 civarında olmalıdır. Tohumların ekimi ortalama 1 cm derinlikte olmalı, çok derin ekilen tohumların verimliliğinde düşmeler gözlenmektedir. Uygun koşullarda ekilen tohumlar 45 ile 60 gün içerisinde dikime hazır fide haline gelmektedirler. Tarlaya dikim aralıkları ise ortalama 50×100 cm olması gerekmektedir. Kimyasal ve azotlu gübrelerin kullanılmasından kaçınılmalı daha çok hayvansal gübreler tercih edilmelidir.

      ALTIN ÇİLEK ÜRETİMİNE DEVLET DESTEĞİ

      Türkiye’de altın çilek yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için devlet desteği sağlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle fideler bazı bölgelerde üreticilere dağıtılarak yetiştirilmesi sağlanmıştır. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yer alan Mersin, Antalya, Anamur, Denizli, Burdur ve İzmir gibi bölgelerde altın çileğin fideleri devlet tarafından dağıtılmış ve üretim desteklenmiştir. Daha fazla yatırım ve teşvikle yaygınlaştırılması gereken bu ürün, ülkemizde tarım alanında yüksek kazanç sağlayacak ürünler arasında yerini alacaktır.

      ALTIN ÇİLEĞİN FİYATI NE KADAR?

      Altın çileğin fiyatı oldukça yüksektir. 100 gramlık paketlerde 15 liraya satışa sunulan meyvenin kilogram fiyatı 150 liradır. 100 gramlık bir paket içerisinde yaklaşık 13-14 adet altın çilek bulunmaktadır. Hasadı Şubat ayı sonuna doğru başlar ve Haziran ayı sonuna kadar devam eder.

      ALTIN ÇİLEĞİN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI NELERDİR?

      Dünyanın en zengin lif oranına sahip olan Altın çilek meyvesi, aynı zamanda yüksek antioksidan oranına sahiptir. Sağlık açısından çok faydalı bir meyvedir ve sağladığı faydalardan bazıları aşağıdaki gibidir:
      • Diyabet hastalıklarında oldukça faydalıdır.
      • A, B ve C vitaminleri ile mineraller açısından çok zengindir.
      • Yüksek antioksidan oranına sahiptir.
      • Potasyum ve kalsiyum değerleri oldukça yüksektir.
      • Kalp, damar, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı görevler üstlenir.
      • Metabolizmanın hızlı ve düzgün çalışmasını sağlar.
      • Kan dolaşımını düzenler.
      • Düşük kalorilidir ve sindirim sistemindeki parazitlenmeleri yok eder.
      • Aroması sayesinde pasta, dondurma ve marmelat gibi ürünlerin yapımında yoğun olarak kullanılır.
      • Cildi güzelleştirir ve erken yaşlanmanın önüne geçer.
      • Kanda bulunan ürik asit oranını düşürür.
      • İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunur ve bu nedenle bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılır.
      • Prostat ve solunum yolu hastalıklarında da etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.