KYK borç yapılandırması ne zaman?

      18.11.2020
      KYK borç yapılandırması ne zaman?

      Geçtiğimiz günlerde mecliste görüşülen ve yasalaşarak yürürlüğe giren borç ve vergi yapılandırması milyonlarca insan tarafından sevinçle karşılandı.

      Üniversite eğitimi döneminde alınan ve mezun olunduktan sonra ödenme zorunluluğu bulunan KYK borçlarının da bu yapılandırma kapsamına girip girmeyeceği milyonlarca öğrenci tarafından merak ediliyordu. Borcunu ödeyemeyen yüz binlerce KYK borçlusunun merak ettiği soru meclisten geçen yasa ile cevabını bulmuş oldu. Peki, borç ya da vergi yapılandırması KYK borçlarını kapsıyor mu? KYK borç yapılandırması başvuruları ne zaman? Tüm detaylar haberimizde…

      KYK borç yapılandırması, ülke gündeminden düşmeyen konular arasında yer alıyor. Çünkü eğitim gördüğü dönemde maddi durumu olmadığı için alınan KYK kredileri mezun olunduktan sonra geri ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ülkemizde milyonlarca üniversite mezunu işsiz olduğunu göz önünde bulunduracak olursak bu kredilerin de geri ödenmesinde sıkıntılar yaşanacağı aşikardır. Mezun olduğu zaman iş bulma ve bir işte çalışma şansı yakalayan bireyler için borç ödeme konusunda sıkıntı yaşanmamakta ancak iş sahibi olamayan ve herhangi bir geliri olmayan öğrenciler bu borçları ödemekte sıkıntı yaşıyorlar ve ödeyecekleri borç zamanla faiz artırımlarıyla birlikte katlanarak çoğalıyor. Ülkemizde zaman yaman gündeme gelen vergi ya da borç yapılandırmalarıyla bu kredilerin ödenmesi için kolaylaştırıcı adımlar atılıyor. Geçtiğimiz günlerde meclisten geçen yapılandırma yasası da bu adımlardan biridir. Borç yapılandırması veya vergi yapılandırması olarak isimlendirilen bu çalışmanın KYK borçlarını nasıl etkilediğine hep birlikte bakalım.

      İçindekiler

      KYK BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURULARI NE ZAMAN?

      Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu borç yapılandırmasından yararlanacak olan borçlar, 31 ağustos 2020 tarihinden önce olan borçlardır. Bu dönemden sonra yapılacak olan borçları kapsamamaktadır. KYK borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen bireyler, başvurularını 2020 yılı sonuna kadar yapabilecekler.

      Mecliste görüşülen yapılandırma çalışmalarında yapılan son dakika düzenlemesiyle vergi borçları, il özel idaresine ve belediyelere olan borçların ilk taksiti 2021 yılının Ocak ayında başlayacak; SGK’ya olan borçların ilk taksiti ise 2021 yılının Şubat ayında başlayacaktır.

      YAPILANDIRILAN KYK BORÇLARI NASIL ÖDENECEK?

      KYK borçlarının yasayla birlikte yapılandırmaya dahil edilmesi, yüzbinlerce öğrencinin borcunu ödemesine kolaylık sağlayacaktır. Daha önceki yıllardan da bilindiği üzere yapılandırmayla birlikte biriken faiz borçları sıfıra indirilmektedir. Ödenecek olan borç sadece anaparadır. Bu anapara peşin ödenebileceği gibi taksitler halinde de ödenebilmektedir. KYK borcu olan bireyler, borçlarını gelirine göre kısa vadede veya belirlenen süreye göre taksitlendirerek ödeyebilirler.

      VERGİ YAPILANDIRMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

      Vergi yapılandırması veya borç yapılandırması kanun teklifi, geçtiğimiz hafta TBMM’de onaylanarak geçti. Şimdi Cumhurbaşkanının onayında olan teklifin kısa süre içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Buna göre, vergi yapılandırma başvuruları da kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren başlaması öngörülüyor. Yani yapılandırmanın 16 Kasım Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu tarihten itibaren vergi yapılandırma başvuruları Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden alınmaya başlayacak.

      HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALINDI?

      KYK borçlarının yanı sıra aşağıda belirteceğimiz başka birçok alandaki borçlar da yapılandırma kapsamına alınmıştır. İşte yapılandırma kapsamına alınan tüm borçlar:

      • Gelir vergisi borçları,
      • Kurumlar vergisi borçları,
      • Katma Değer Vergisi (KDV) borçları,
      • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları,
      • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) borçları,
      • Sosyal güvenlik prim borçları,
      • Trafik cezası borçları,
      • Seçim borçları,
      • Nüfus para cezaları,
      • Karayolları Trafik Kanunu’na göre kesilen para cezaları,
      • Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları,
      • KYK borçları,
      • Hazine alacakları,
      • Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları,
      • Orman köylülerinin kullandığı krediler,
      • TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, İhracatçı birliklerinin üyelerinden alacakları aidat borçları,
      • KOSGEB kredi alacakları.

      YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ NASIL OLACAK?

      Yapılandırılan vergi ve borçlar, ikişer aylık halinde toplamda 18 taksitte ödenebilecek. 2 ayda bir taksit olacağı için toplam süre 36 ayı bulmaktadır. Borcunu ilk taksit süresi içerisinde ödeyenlerden gecikme faizi dahi alınmayacaktır. Taksitle ödemek isteyenler; 6, 9, 12, 16 veya 18 taksitte ödeyebilecekler.

      Bu yapılandırma yasasından yaklaşık 4 milyon kişinin toplamda 500 milyar liralık borcu yapılandırılmış olacak. Bu çalışmayla koronavirüs nedeniyle ödeme zorluğu çeken tüm vatandaşlar rahat bir nefes alacak.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.