Devlete ait olan bankaların listesi

Kamu bankaları yani devlete ait olan bankalar özel bankalardan farklı finansal destek paketleri ve kredi koşullarına sahip olabiliyor. Bu nedenle en fazla araştırılan konulardan birisi de devlete ait olan bankaların hangisi olduğu yer alıyor. Ülkemizde hizmet veren ve kamuya ait sermayeden oluşan bankalar farklı alt başlıklar altında sınıflanmaktadır. Kamu mevduat bankaları, kalkınma – yatırım bankaları, kamu katılım bankaları ve TMSF bankalarıdır.
Devlet bankaları tarafından verilen düşük faiz oranları tüketicilerin daha uygun imkanlarda finansman desteği almalarına olanak tanır. Yatırım bankalarının da diğer bankalar gibi her yerde şubesi bulunmuyor. Bunun yanı sıra bu bankalar da işlemlerini kamu kurum ve kuruluşları için yapmaktadır. Sizde devlet bankaları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Güncel devlet bankaları listesi
- Halkbank
- Birleşik Fon Bankası
- Türk Eximbank
- İlbank
- VakıfBank
- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
- Vakıf Katılım
- Ziraat Katılım
- Ziraat Bankası
İçindekiler
KATILIM BANKALARI
Devlete ait iki adet katılım bankası bulunmaktadır bunlar Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankasıdır. Kamu katılım bankalarının kurulum amaçları faizsiz finansman desteği verilmektedir.
VAKIF KATILIM BANKASI
2015 yılında 805 milyon TL’lik sermaye ile kurulan vakıf katılım, anonim şirketi olma özelliği bulunmaktadır. Sermayenin %99’u Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, %1’lik kısmı ise üç farklı vakfa aittir.
KAMU MEVDUAT BANKALARI
Ülkemizde bulunan Kamu Mevduat Bankaları Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank olmak üzere üç adettir. Kamu mevduat bankaları aslında devlet bankalarıdır ve mevduat bankası niteliğine sahip olarak hizmet verirler. Bu bankalar ise tamamı ile devlete ait bankalardır.
VAKIFBANK
1954 yılında Adnan Menderes tarafından kurulan Vakıfbank, özel bankalara oranlar kredi faiz oranları düşük ve mevduat faiz oranları ise özel bankalara göre yüksektir. Türkiye dışında şubesi bulunan Vakıflar Bankası Amerika, Almanya, Irak, Avusturya, Bahreyn ve Kıbrıs olmak üzere 6 ülkede şubesi bulunmaktadır.
HALKBANK
1933 yılında kurulan Halkbank’ın kurulma amacı ticaret, sanayi ve gelişim odağı ilerlemek için halka destek vermektedir. Ülkemizde aktif olarak hizmetleri bulunan Halkbank’ın yurt dışında yaşayan Türklere de hizmet vermeye devam ediyor. Günümüzde Halkbank, ihtiyaç, konut, taşıt ve farklı kredi çeşitleri ile uygun faiz imkanları sunmaya devam ediyor.
Ziraat Bankası
En fazla işlem yapan devlet bankalarının başında Ziraat Bankası bulunuyor. 1863 yılında Osmanlı döneminde faaliyeti olan Ziraat Bankası, Türkiye’de de ilk kurulan banka niteliği taşımaktadır. Yurt dışında da pek çok şubesi olan Ziraat Bankası’nın ülkemizde de 1785 adet şubesi bulunuyor.
KALKINMA VE YATIRIM BANKALARI
Ülkemizde yer alan Kalkınma-Yatırım Bankaları şunlardır; Türkiye Kalkınma Bankası, İller Bankası ve Türk Eximbank. Kalkınma ve yatırım bankalarının görevi, resmi ve özel kuruluşların yapacağı yatırımlar için finansman desteği sunuyor.