Kafe ve restoranlar ne zaman açılacak?

      Kafe ve restoranlar ne zaman açılacak?

      Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan ve yüz binlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüsün Mart ayında Türkiye’de de görülmeye başlamasıyla alınan tedbirler kapsamında kafe ve restoranlar Mart ayı ortalarında kapatılmıştı.

      Yaklaşık iki buçuk aydır kapalı kalan kafe ve restoranlar, normalleşme sürecine girdiğimiz günlerde yeniden açılışa hazırlanıyor. 15 Haziran’a kadar açılması beklenen kafe ve restoranlarda sosyal mesafe, tek kullanımlık ürünler ve ayrı bölmeler gibi tedbirler ön planda olacak. Yaklaşık 2,5 milyon kişinin istihdam edildiği sektör çalışanları da işlerine kavuşmuş olacak. Peki, kafe ve restoranlarda hangi kurallar uygulanacak? Alınacak tedbirler neler? Detaylar haberimizin içeriğinde…

      TEMASSIZ MENÜ VE ÖDEME DÖNEMİ OLACAK

      Koronavirüs sürecinde normalleşme adımları atılırken kesin olmamakla birlikte 15 Haziran’a kadar açılması düşünülen kafe ve restoranlar da hummalı bir çalışma içerisine girdi. Konuya dair açıklamalarda bulunan Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, 15 Haziran’a kadar restoranların açılacağını öngördüklerini belirterek, kendilerini bu takvime göre hazırladıklarını ve restoranları bakanlığın genelgesine göre ayarladıklarını ifade ediyor. Demirer, dernek üyelerinin büyük çoğunluğunun işletmelerini açacağını ancak ilk etapta en çok yüzde 50 kapasiteyle iş yapılabileceğini bu nedenle de devletin kısa çalışma ödeneğini uzatması gerektiğini belirtiyor.
      Yeni dönemde kafe ve restoranlarda her şey farklı olacak gibi görünüyor. Başta sosyal mesafe olmak üzere temassız menü ve ödeme sistemleri hayata geçirilecek. Restoranlarda yiyecek fiyatlarının şu an itibarıyla zamlanıp zamlanmayacağı da belli değil. Ancak girdi fiyatlarına göre fiyat artışının olup olmayacağı netlik kazanacak.

      MASA ARALARI EN AZ 1,5 METRE OLACAK

      Kafe ve restoranların 8 ile 15 Haziran tarihleri arasında açılacağını düşündüklerini söyleyen Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, Turizm belgeli yerlerle ilgili genelgenin yayınlandığını, üyelerin işletmelerini bu genelgeye göre hazır hale getirmeleri için genelgeyi üyelere gönderdiklerini belirterek, Türkiye’de 110 bin civarında kafe ve restoran olduğunu ve bir an önce açılmayı talep ettiklerini ifade etti.
      Normalleşme süreci ile artık kafe ve restoranlarda masa aralarındaki mesafe de en az 1,5 metre olacak. Çatal kaşık gibi bazı ürünler tek kullanımlık olacak. Yemek öncesi ve sonrası kolonya kullanımı ve maske takma zorunluluğu gibi önlemler alınacak.

      İLK ETAPTA YÜZDE 50 MÜŞTERİ HEDEFİ

      Big Chefs’in kurucusu Gamze Cizreli de normalleşme süreci kapsamında 15 Haziran’a kadar açılmayı öngördüklerini belirterek, masaların arası mesafenin en az 1,5 metre olacağını, servis elemanlarının maskeli olacağını, misafirler için de maske bulundurulacağını, masalarda dezenfektanların bulundurulacağını ve temassız menüye geçeceklerini ifade ediyor. Cizreli ayrıca, kafe ve restoranlar için ilk etapta yüzde 25 ile yüzde 50 arasında bir kapasite öngördüklerini belirtiyor.

      FİYATLARA ZAM OLMAYACAK

      Kafe ve restoranların açılmasına dair açıklamada bulunan Happy Moon’s Grup Kurucusu Hüseyin Aymutlu, 15 Hazirana kadar açılmayı öngördüklerini belirterek, çalışanlara eğitim verdiklerini, tek kullanımlık ürünler hazırladıklarını, online menü geliştirdiklerini ve ilk etapta zam yapmayacaklarını açıkladı.

      YENİ DÖNEMDE HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK?

      • Masa aralarındaki mesafe en az 1,5 metre olacak,
      • Tüm çalışanlar maskeli olacak,
      • Müşteri içeri alınmadan önce ateşleri ölçülecek,
      • Biber, tuz, ketçap gibi ürünler tek kullanımlık olacak,
      • Tak kullanımlık ve silinebilir malzemeden menüler sunulacak,
      • Masalarda kolonya, ıslak mendil ve dezenfektan bulundurulacak,
      • Çatal, kaşık ve bıçaklar poşetlerde olacak,
      • Temassız ve online ödeme imkanları sunulacak,
      • İşletmelerin havalandırma sistemleri değiştirilecek,
      • Daha çok açık alan ve bahçe restoranlara ağırlık verilecek.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.