Salep yetiştiriciliğine 2021’de devlet desteği var mı?

Salep yetiştiriciliği, son yıllarda kendini gösteren ticari faaliyetler arasında yerini almıştır. Bu durum hiç şüphesiz devlet desteği sayesinde olmuştur.
Salep, bilindiği üzere koruma altında bir bitki olup resmi olarak yetiştiriciliği dışında sökülüp ticaretinin yapılması yasaktır ve ciddi cezai yaptırımları vardır. Devlet, hem salep bitkisini koruma altına almak hem de üretimi artırmak için kontrollü salep yetiştiriciliği uygulaması başlatmış ve bu alanda kredi ve hibe destekleri vermeye başlamıştır. Peki, salep yetiştiriciliği nasıl yapılır? Salep yetiştiriciliğine hibe destepi var mı? Hangi illerde salep yetiştiriciliğine hibe desteği veriliyor? İşte konuya dair detaylar…
SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
Salep yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlar, bulundukları İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine giderek salep tohumu ve salep yumrusu talep edebilmektedirler. Bu ürünlerinin ekimi kış aylarında olduğu için talep edilen zaman da önem arz etmektedir. Kış aylarında ekilen tohumlar nisan sonları ve mayıs aylarında filizlenir. Bir salep tohumundan 4 ya da 5 adet daha tohum elde edilebilir. Bu tohumların öncelikte topraktan sökülmesi yıkanması ve kaynatılarak kurutulması gerekmektedir. En son aşamada ise bu tohumların öğütülüp toz haline getirilmesi gerekmektedir.
Salep ekimi yapılacak ideal alan 500 metrekarelik bir alandır. Bu alan içinde devlet desteği alarak salep yetiştiriciliği yapanlar hasat zamanında 40 bin lira ile 50 bin lira arasında bir miktar kazanılabilmektedir. Elde edilen salep tohumlarının kilogramı 150 liradan satılabilmektedir. Üretici böylede alacağı devlet desteğini bir hasat döneminde kazanmış olacaktır.
SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR NELERDİR?
Salep yetiştiriciliği ile ilgili yapılan çalışmalar aşağıdaki gibidir:
– Salep yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir bitki olduğu için, koruma planlarının yapılabilmesi için ürün envanterleri çıkartılmıştır.
– Ürünün doğal ortamında çoğaltılabilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmış ve uygulamaya konulmuştur.
– Salep bitkisinin doğal ortamında ne şekilde yetiştirilebileceğine yönelik çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.
– Doğal yayılış alanlarının genişletilebilmesi için fidanlık alanlarda da yetiştirilmesi sağlanmıştır.
– Genlerinin tespiti için kontrollü tohum bahçeleri oluşturulmuştur.
– Yerel halk, salep bitkisi konusunda bilgilendirilmiş ve bununla bitkiye zarar verilmemesi amaçlanmıştır. Doğal olarak yetişen saleplerin yerine kontrollü salep yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.
SALEP EYLEM PLANI İLE HEDEFLENEN NEDİR?
Devlet, salep eylem planı ortaya koymuştur. Salep eylem planı kapsamındaki faaliyetlerde aşağıdaki çalışmalar hedeflenmiştir.
– Salebin yetiştirilme süreci kontrol altında olduğu ve gözlemlenebildiği için bilimsel çalışmalara kaynaklık edebileceği ve sağlıklı sonuçlar elde edilebilmesi mümkün olacaktır.
– Doğal ortamında ve kontrollü çoğalabileceği için izinsiz toplama işleminin de önüne geçilmiş olacak.
– Yapılan kontrollü çalışmalarla, doğal yayılış alanı daralmaktan kurtulacaktır.
– Salebin kültürel bir bitki olmak için kendine yer edinebilmesi adına yapılacak çalışmalarda bilgi toplanması kolaylaşmış olacak.
– Yerel halk ve kaynak yöneticileri bilinçlendirildiği için olası yanlış toplama uygulamaları ortadan kalkacaktır.
SALEP FİYATLARI NE KADAR?
Salep fiyatları, son yıllarda yapılan kontrollü çalışmalar ve üretiminin artırılmasıyla birlikte artmaya başlamıştır. Özellikle 1019 ve 2020 yıllarında kilo gramı yaklaşık 1.000 lira civarındadır. 2021 yılında daha da artması beklenmektedir. Üretimin artması dolayısıyla salep tohumu ve yumrularında da düşüşler yaşanmaktadır.
SALEP ÜRETİMİNDE PEOJE İLLER HANGİLERİDİR?
Salep yetiştiriciliği üretimi için proje iller belirlenmiştir. Bu proje iller aşağıdaki gibidir:
– Bartın,
– Bursa,
– Denizli,
– İzmir,
– Karabük,
– Kastamonu,
– Samsun,
– Tunceli,
– Uşak,
– Muğla ilinin Fethiye ilçesinin Üzümlü köyü,
– Yine Muğla ilinin Ortaca ilçesinin Gökbel köyü,
– Son olarak Muğla ilinin Milas ilçesinin Kıyıkışlacık köyü.
SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN HİBE VE KREDİ DESTEĞİ
Salep yetiştiriciliği için devlet hibe ve destek paketleri vermektedir. Bunlar da aşağıdaki gibidir:
– Salep yetiştiriciliği için 5 bin Avro ile 25 bin Avro arasında bir miktar belirlenmiştir. Buna göre, salep için verilecek destekler de bu miktarlar arasında olmaktadır.
– Salep yetiştiriciliği için hibe ve kredilerin an az 5 bin kişiye verilmesi kararlaştırılmıştır.
– Vatandaşın alacağı kredinin yüzde 50’si hibe olarak verilmektedir.
– Vatandaşın alacağı bu kredilerden KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Gümrük Vergisi gibi vergiler de alınmamaktadır.
bahçemin kıyısında koruma altında bir arazimi var salep yetişiyor,çocukluğumuzda söker satardık,şimdilerde sökmeye kıyamıyorum,ilçe tarıma başvursam yetiştiricilik desteği alabilirmiyim
Ankarada 1 dönüme kültür sahlep ekip denemek istiyorum. Maliyeti, tohumu, cinsi ve teşvik konusunda yardımcı olmanızı rica ederim