Yemek siparişi verirken nelere dikkat edilmeli?

      15.05.2020
      Yemek siparişi verirken nelere dikkat edilmeli?

      Koronavirüs salgınının ülkemizde görülmeye başlamasıyla birlikte ülke olarak pek çok tedbir aldık. Bu tedbirleri devletin aldığı tedbirler ve vatandaşların şahsi olarak aldığı tedbirler olarak iki farklı şekilde değerlendirebiliriz.

      Bu süreçte milyonlarca insan eve kapandı. Gerek devletin 65 yaş üzeri yaşlılar ve 20 yaş altı gençler ve çocuklar için aldığı dışarı çıkma yasağı kararı evde kalanlar gerekse de yasak olmamasına rağmen kendini koronavirüse karşı izole etmek amacıyla evlerine kapananlar.
      Gönüllü olarak evde kalanlar ve devletin yasaklaması yoluyla zorunlu evde kalanlar pek çok ihtiyaçlarını evden karşılıyor. Yemek ihtiyacını karşılamak için paket servis yoluyla yemek siparişi vermek de bir ihtiyaçlardan bir tanesidir. Uzmanlar tam da bu aşamada oldukça önemli uyarılarda bulunuyor ve paket servislere karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini belirtiyor.
      Bu yazımızda dışarıdan yemek siparişi veren vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini ve hangi tedbirleri alması gerektiğini uzman görüşleri çerçevesinde siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

      PAKET SERVİSLER RİSK TAŞIYOR

      Yeni tip koronavirüs’ün (KOVİD-19) insanlara solunum ve damlacık yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar kendini evde izole edip dışarıdan paket servisle sipariş verecek olanlara çok önemli uyarılarda bulunuyor.
      Tüm alışkanlıklarımızı değiştirmek zorunda kaldığımız bu süreçte paket servis yoluyla sipariş ettiğimiz gıdalar konusunda da bazı değişiklikler yapmamız gerekmektedir. Sipariş edilen gıdaların sağlıklı olup olmadığı, gıdalar yoluyla virüsün bulaşıp bulaşmadığı konuları insanlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Ancak yapılan araştırmalara ve uzmanların görüşlerine göre, virüs sindirim yoluyla değil, solunum ve damlacık yoluyla bulaşıyor. Bu sonucu, Gıda Güvenliği Derneği, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi raporları da teyit etmektedir. Tüm bu kurumların raporlarında virüsün gıdalar yoluyla bulaştığına dair herhangi bir kanıt ortaya konulmamıştır.
      Gıda Güvenliği Derneği’ne göre, paket servis yoluyla sipariş edilen gıdalar konusunda ihtiyaç duyulan en güçlü önlem, yürürlükte olan gıda hijyeni ile ilgili yasalarda belirtilen kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmaktır. Bununla birlikte sadece bu kurallara bağlı olmanın yetmediği de bilinmelidir. Günümüzde pek çok merdiven altı ve denetimsiz üretim insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple siparişler güvenli yerlerden verilmeli veya temin edilmelidir. Ne yediğimizi ve ne içtiğimizi ancak denetimli ve izlenebilirliği olan gıdalarla mümkün kılabiliriz.

      SİPARİŞ TESLİM ALINDIKTAN SONRA NE YAPILMALIDIR?

      Paket servis yoluyla sipariş edilen gıdalar konusunda açıklamada bulunan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Koronavirüs plastik gibi ambalaj yüzeylerinde belirli bir süre kalabiliyor. Dolayısıyla bu yüzeylere temas etmesinin ardından ellerimizi doğru bir şekilde temizlemeden ağzımıza, yüzümüze ya da gözlerimize götürmekten kaçınmalıyız.” diyerek uyarıda bulunuyor.
      Saner, Koronavirüs sürecinde fast food siparişleri de dahil olmak üzere dışarıdan sipariş edilen tüm gıdalar konusunda ihtiyacımız olan tek şeyin yıllardır yürürlükte olan gıda hijyeni kurallarına gereği gibi uymak olduğunu söylüyor.

      KURALLARA UYULDUĞU SÜRECE RİSK YOK

      Paket servis hizmeti veren pek çok zincir; temassız teslimat, siparişimi kapıya as veya kapı önüne bırak gibi sosyal mesafeyi korumaya yönelik önlem uygulamalarını devreye soktu. Bununla birlikte servis personellerinin gıda ve siparişlerle temasını minimuma indirdi. Bu ve benzeri gibi kurallara uyulduğunda dışarıdan sipariş edilen yiyeceklerde virüs açısından herhangi bir risk yoktur. Başkan Samim Saner’in vatandaşlara önerisi, dışarıdan yapılan her türlü yiyecek ve fast food gibi siparişlerin güvenilir, denetim ve izlenebilirliği olan markaları tercih etmeleridir.
      Paket servis yapan zincir ve restoranların paket hazırlama aşamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan hijyen kurallarına eksiksiz olarak uyması gerektiğini belirten Saner, bu kurallarda mutfak araç-gereçlerinin dizaynından personel hijyenine, koruyucu kıyafetlerden bulaşmayı önleyecek her türlü tedbire kadar pek çok ayrıntılarının olduğunu söylüyor.
      Saner, son olarak personellere koronavirüse ilişkin olarak bilgilendirici eğitimler verilmesinin çok faydalı olacağını ve herhangi bir belirti göstermese dahi sık sık değiştirilmek üzere maske takılmasının da çok faydalı olacağını söyledi.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.