Koronavirüs beslenme düzeninde neleri değiştirdi?

      14.05.2020
      Koronavirüs beslenme düzeninde neleri değiştirdi?

      Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan ve yüz binleri aşan insan ölümüne sebep olan Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi.

      Koronavirüs, ortaya çıktığı günden bu yana insan hayatında pek çok değişikliğe neden olmuştur. Ülkeler arasında seyahat kısıtlamaları, ülke içinde pek çok yasaklar ve kısıtlamalarla virüse karşı tedbirler alınmaktadır.
      Tüm bunların haricinde insanların kendi yaşamlarına dair de değişikliğe gittiğini görüyoruz. Bu alanlardan biri de beslenme düzeninde yapılan değişikliktir. Yapılan araştırmalarda pek çok insan yerleşik beslenme alışkanlığından vazgeçmiş ve daha çok bağışıklık artırıcı besinlerin tüketilmesi yoluna gitmiştir.
      Bu yazımızda beslenme düzenini değiştiren insanların hangi besin türlerine yöneldiğine ve bunun sebeplerine dair detayları araştırmalar ışığında siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

      SEBZE VE MEYVELERE YÖNELİM ARTTI

      Hindustan Times’ın haberine göre, Belçika Antwerp Üniversitesi çalışanı Charlotte De Backer’in koordinesinde gerçekleştirilen ve 11 ülkeyi kapsayan çoğu kadın yaklaşık 11 bin müşteri ile araştırma yürütülmüştür. Araştırmaya göre, koronavirüs sürecinde sokağa çıkma yasağı dolayısıyla insanların evlerinde yemek tarifleri denedikleri ve normal şartlarda çöpe giden gıdaların çöpe gitmeden değerlendirildiği ve bu sebeple çöpe giden gıdalarda ciddi bir azalmanın yaşandığı gözlenmiştir.
      Bununla birlikte market ve mağaza müşterilerinin, hazır gıda harcamalarını ciddi oranda kestiği ve alışverişlerde daha fazla sebze-meyve aldığı ve sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat ettiği gözlemlenmiştir.

      TATLI YİYECEKLERDE ARTIŞ TUZLU YİYECEKLERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

      Farklı Kıt’alarda yer alan; Avustralya, Belçika, Şili, Uganda, Hollanda, Fransa, Avusturya, Yunanistan, Kanada, Brezilya ve İrlanda givi ülkelerde yürütülen araştırma çalışmalarına göre, bu ülkelerin neredeyse yarısından fazlasında tuzlu yiyeceklere ilgi azaldığı ve tatlı atıştırmalıklara yönelimin arttığı da gözlemlenmiştir. Bu durumu örneklerle açıklayacak olursak; örneğin Şili’de atıştırmalık satışlarında büyük oranda düşüş yaşanırken un ve maya satışlarında oldukça fazla artış gözlemlenmiştir. Bu süreçte et, balık ve alkollü içecek tüketiminde çok fazla bir değişiklik meydana gelmemiştir.


      Toplamda 25 ülkede yapılması planlanan araştırma sonuçlarının Haziran sonuna doğru yayımlanacağı düşünülüyor.
      Araştırmayı organize eden Charlotte De Backer açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sokağa çıkma yasaklarında insanlar daha sağlıklı besleniyor, kendi yemeklerini pişiriyor, daha fazla sebze-meyve tüketiyor.” dedi. De Backer, marketlerde daha az zaman harcandığının ve bunun iyi bir planlama yapılarak gidilmesinden kaynaklandığını belirterek, “Bir alışveriş listeniz varsa, önceden yiyeceklerinizi planladıysanız bu listeye sağlıksız gıdaları ekleme olasılığınız azalır.” diye değerlendirmede bulundu.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.